Неделя, 07 Мар 2021
    
Бургас

Живко Табаков стана областен координатор на Изправи се.бг

  04.12.2020 15:12  
Живко Табаков стана областен координатор на Изправи се.бг

Общинският съветник Живко Табаков става областен координатор на платформата „Изправи се. бг“. Днес той бе представен от Мая Манолав, която откри и приемна в Бургас. Табаков не скъсва с ДБГ, защото партията подкрепа гражданската платформа аргументира се той.

Днес двамата ще посетят язовирт „Порой“ и  „Ахелой“ заради водната криза в Бургас. Според Мая Манолв отпуснатите 70 млн. лева за байпасите към язовир „Камчия“ ще се отажат твърде необосновани, защото двата язовира имат твърде малко вода.

Тя е категорична, че обществото трябва да контролира как се харчат тези средства.

Съвсем нагло беше обявено даже бедствено положение, за да може да бъдат заобиколени обществените поръчки и посочени от властта фирми да усвоят тези 70 милиона лева. Апелирам към кмета да осигури публичност и прозрачност при изразходването на тези пари чрез създаването на обществен съвет, който да наблюдава как се определят фирмите, как се подготвя документацията, как се изписват средствата. Така че гражданите на Бургас да имат поглед върху това как ще имат поглед върху това как ще бъдат похарчени близо 70 милиона лева публични пари“, заяви  Манолова.

Според нея днес министърът  на земеделието и храните  Десислава Танева е заявила, че община Бургас ще ги стопанисва.

Преди дни екоминистърът каза в Бургас, че те ще бъдат прехвърлени за стопанисване на областна управа, а след това ще бъде обяване бедствено положение, за да може бъзро и да се направят спасителните връзки към деривация Камчия.  Парите за ремонта ще дойдат от ВиК холдинга.

Според Манолова и тук се действа по схемата с Перник, където също е било обявено  бедствено положение.

„Пет големи града в страната са застрашени от безводие, един от тях е Бургас. Виждаме как се отклонява публичен ресурс за изграждане на пречиствателни станции, язовирна стена. Това го гледахме в Перник - скъпо съоръжение със спорна ефективност. Обявиха бедствено положение тук, за да бъдат заобиколени обществените поръчки. Призовавам кмета на Бургас да не става съучастник на случващото се. Да се разграничи и да създаде Обществен съвет, който да контролира как ще бъдат изхарчени нашите пари", каза още Манолова.


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
Празни заведения – пълни улици
  04.12.2020 17:06      

Като гледам, цифрите в ежедневните бюлетини не спадат драстично, а уж до 21 дни трябваше да видим разлика от новите мерки.