Дона МИТЕВА
Да си направят кулинарна комисия в Общинския съвет, предлага Георги Маринчев, провокиран от демонстрираните умения и разменени рецепти между колеги. Оптимизъм в идеята вкара и колегата му Красимир Калудов, като си пожела тази комисия да заседава само на живо, а не както сега се случва в малкия парламент – от дистанция и онлайн.
Всичко тръгна от баницата на Живко Господинов. Младият общински съветник публикува снимки в социалната мрежа как „върти” баница и събра поздравления и отзиви като отличен съпруг, баща и кулинар. С критично око на умението да се направи баница погледна общественият посредник Тодор Стамболиев, който коментира, че все пак баницата, която Господинов прави, е с готови кори. Намеквайки, че далеч по-големи кулинарни умения се изискват за замесването на тесто и разточването на кори за баница.
Другите двама съветници обират овации и лайкове, особено от женската половина в социалната мрежа, защото също са показвали своите кулинарни умения неведнъж. Рецептата на Краси Калудов за тирамису преди време бе описана от самия него с подобаващо чувство за хумор и достатъчно детайлно, че и начинаещ в кухнята да може да я направи. Легендарна е и лазанята му. Георги Маринчев пък е майстор на рибата.
В тези моменти на ограничения е хубаво да се поставят позитивни цели. Дали кулинарна комисия в ОбС – Бургас ще се създаде, не е най-важното. По-важно е, че при отпускане на мерките за сигурност заради пандемията винаги може да се направи кулинарна надпревара, по инициатива на общинските съветници.