Петък, 05 Мар 2021
    
Бургас

До края на седмицата всички лични лекари в областта ще могат да издават онлайн направления за PCR тестове

  03.12.2020 12:24  
До края на седмицата всички лични лекари в областта ще могат да издават онлайн направления за PCR тестове

Дона МИТЕВА

До края на седмицата всички ди пи-та от областта  ще са в състояние да издават електронни направления за PCR тестове за коронавирус. Това  коментира д-р Петко Желязков, който е председател на сдружението на личните лекари в региона. Той самият още във вторник е издал първите си онлайн направления за тестване на негови пациенти. Причината за забавянето по негови думи е в софтуерните компании, а не в лекарите и здравната система.

„Над двадесет фирми поддържат софтуера на личните лекари и в зависимост от това, коя е фирмата някои от колегите вече имат възможност да издават електронни направления, а други са в процес на напасване”, подчерта той, изразявайки увереност, че до края на седмицата всички вече ще работят онлайн с тези направления.

Лекарят подчерта и факта, че всички негови колеги имат достъп до интернет, което е и основното за това да издават онлайн направленията. Той е категоричен, че при необходимост се издават и направления на хартиен носител, така че да няма пациент, който се е обърнал към лекаря. За предпочитане е не самият болен да отива при лекаря, а негов близък.

Назначаването на направления става след обаждане по телефона и установяване поне на два симптома от близо единадесетте такива, които характеризират Ковид – 19.

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Празни заведения – пълни улици
  04.12.2020 17:06      

Като гледам, цифрите в ежедневните бюлетини не спадат драстично, а уж до 21 дни трябваше да видим разлика от новите мерки.