Петък, 05 Мар 2021
    
Общество

Нова измама в нета: Лепенки срещу COVID-19 заливат мрежата

  03.12.2020 11:59  
Нова измама в нета: Лепенки срещу COVID-19 заливат мрежата

Оферти за лепенки срещу COVID-19 със съмнителен ефект заливат сайтовете за продажби, сигнализират зрители на Нова тв. Според тях офертите продуктът подпомага лечението на заболяването и подсилва имунната система. Резултатът пък идва до броени дни.

Чудодейните стикери унищожават четири групи патогени и активират работата на имунната система, става ясно още от обявата. В обявата подробно е описано и как се използват лепенките, за да се пребори вируса. Според указанията лепенките се поставят на определено място по тялото и по точна схема. След като търговецът ни поиска детайли около състоянието и лечението на пациента, се договаря и самата поръчка.  Лепенките обаче могат да бъдат изпратени само по куриер до посочен от нас офис.

Офертата с лечебните лепенки се открива и в други сайтове с обяви, търговецът и обещаните ефекти остават същите. Препоръчаната продължителност на „лечебния” сеанс е от 10 до 20 дни, което означава, че трябва да платим около 100 лв. за седмична схема или до 200 за по-дълготраен здравословен ефект и защита на имунитета ни. От асоциация  „Активни потребители” смятат, че офертата с лечебните лепенки е поредната измама в интернет, а магическите им свойства трудно могат да се докажат.

„ Няма как да вярваме на подобна оферта при положение, че в целия свят стотици хиляди лекари и хиляди институти работят по темата за създаване на лекарства и ваксини, и накрая изведнъж се появява в малки обяви в интернет твърдение, което ще излекува пандемията, която блокира света, срещу 18 лева.”, смята Богомил Николов от„Активни потребители”.

За да претендира за лечебно действие, един продукт трябва да е минал през редица изпитвания и да е регистриран от Агенцията по лекарствата, обясняват от фармацевтичния съюз. Подобна информация обаче не откриваме никъде в описанието на лепенките.

Подаваме сигнал и до контролните органи. От Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверка за нелоялна търговска практика, която цели да заблуди потребителите.

„Направили сме контролна покупка, тъй като е необходимо да извървим целия път за наличие на нелоялна търговска практика. Както е известно към момента и с официалните позиции на СЗО, и на всички авторитетни международни медицински институти – такова надеждно лечение е на път, но все още не е открито. Така че всички подобни неща навяват съмнения за некоректност и всеки един отделен случай – ще бъде разследван”, заяви председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Контролът в интернет на продукти, които претендират да имат чудодейни лечебни ефекти, е труден, признават експерти, което води до подобен тип измами. Ако контролните органи установят нелоялна търговска практика, продавачът ще бъде санкциониран с глоба от 1000 до 30 хил. лв. От началото на пандемията комисията вече откри такива нарушения при обяви за спирт за горене, който се рекламираше като дезинфектант, хипноза срещу коронавируса и продукти, които претендират, че имат антибактериално действие.

 

Източник: Монитор


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Доц. д-р Хюсеин Йеменджиев: Надявам се уредът ни за измерване на качеството на водата да се произвежда серийно
  29.11.2020 18:49      

Преподавателят във ВХТИ, заедно с колегата си проф. Валентин Ненов, са създатели на уникалното устройство