Понеделник, 01 Мар 2021
    
Бизнес

Търся се нови туристически маршрути между Кешан и Бургас

  30.11.2020 16:48  
Търся се нови туристически маршрути между Кешан и Бургас

Дона МИТЕВА

Алтернативен туризъм  в пограничните райони и опознаването на места, предлагащи исторически факти, кулинарен туризъм, спа, винен туризъм и още разнообразни идеи бяха във фокуса на туроператори, медии и представители на заинтересовани фирми от турския град Кешан и Бургас.

Целта на срещата бе да запознае заинтересованите представители на целевата група и широката общественост с дейностите по проекта “Алтернативни видове туризъм – предпоставка за повишаване на устойчивостта на туристическия бизнес в трансграничния регион”, неговите цели и задачи и очакваните резултати.

На 26 и 27 Ноември 2020г. Бургаската търговско промишлена палата и Търговско промишлена палата от гр. Кешан, Турция  - партньори по проект “Алтернативни видове туризъм – предпоставка за повишаване на устойчивостта на туристическия бизнес в трансграничния регион” с референтен № CB005.2.22.010 и Договор № РД 02-29-138/31.08.20г.

финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРЕГ – ИПА ТГС -  България – Турция  2014 – 2020 проведоха съвместно събитие -първоначалната конференция по проекта.

При стриктно спазване на всички противоепидемични мерки за провеждане на срещи на закрито на участниците бяха представени регионите на Бургас и Кешан и възможностите, които те предлагат за съвместно развитие на туристическия бизнес от двете страни на границата. 

В своите презентации партньорските организации представиха и детайлно описание на дейностите, методите за тяхното изпълнение, целевите групи, които ще бъдат включени и очакваните крайни резултати от изпълнението на  проекта.

Стана ясно, че настоящият  проект е своеобразно надграждане на резултатите от предишен съвместен проект на двете организации, успешно приключил преди няколко години, в резултат на който са създадени и приведени на практика  съвместни туристически маршрути, включващи исторически и природни забележителности и непознати обекти от областите на Кешан и Бургас. Опознаването на двата региона сега спомага за доразвиване на възможностите за включване на алтернативни форми на туризъм, които могат да бъдат предпоставка за удължаване на туристическия сезон и привличането на клиенти с различни интереси.

По време на срещите бе заявен интерес от представителите на туристическия бизнес от двете страни за задълбочена работа и активно участие в събитията по проекта.

Предстоящите опознавателни турове, дискусионния форум и обучението ще дадат нужната основа на туристическите предприемачи да изградят успешна стратегия за привличане на нови групи туристи, задълбочаване на бизнес отношенията и контактите с партньори от съседната страна и в резултат активизиране на трансграничния туризъм. А също така и да бъдат оформени поне четири нови маршрута, които да предоставят незабравими преживявания на хората, които искат да се забавляват и да пътуват извън плажа и морето.

Извън този форум бе подписано споразумение за продължаване на сътрудничеството между двете палати.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Доц. д-р Хюсеин Йеменджиев: Надявам се уредът ни за измерване на качеството на водата да се произвежда серийно
  29.11.2020 18:49      

Преподавателят във ВХТИ, заедно с колегата си проф. Валентин Ненов, са създатели на уникалното устройство