Неделя, 02 Яну 2022
    
Любопитно

Андреевден е...

  30.11.2020 08:11  
Андреевден е...

Светата Църква отбелязва денят на Свети апостол Андрей Първозвани - първият, повикан да тръгне след Христа.
След Възнесението Господне и слизането на Светия Дух, когато апостолите се разделили по всички краища на света да проповядват Словото Божие, на апостол Андрей се паднали северните страни. Той обиколил всички градове край Черно море, включително и Одесос (Варна). Първият руски летописец Нестор е записал предание, че светият апостол стигнал по река Днепър до мястото, където сега се намира Киев.
В град Синоп на Черно море, Свети Андрей проповядвал заедно със Светите апостол евангелист Матей. Тук двамата Христови ученици претърпяли ужасно гонение от юдеите, които наклеветили апостолите пред властта. Те били затворени в тъмница, били ги до смърт и изхвърлили извън града. Но Андрей се върнал в града, продължил своята проповед и обърнал мнозина към Христа.

Обхождайки градовете на Гърция, вече в преклонни години, той стигнала до град Патра. Много от жителите като чули евангелската проповед оставили идолите и се обърнали към истинския Бог. Управителят на града, Егеат, се разганевил и и започнал да принуждава повярвалите да принесат жертва на боговете, начело със Свети Андрей. Светият апостол останал непреклонен и жестокият управител заповядал да го хвърлят в тъмница.

На другия ден Егеат започнал отново да убеждава Андрей да се отрече от Господа. След отказа му да се подчини, управителят отначало заповядал да го бият, а после го осъдил на кръстна смърт. За да продължи страданията му, наредил не да го приковат, а да го привържат към кръст във формата на Х. От него светият апостол продължил да поучава обкръжилите го християни и се стараел да ги успокои. Егеат се уплашил от вълнението на хората и се съгласил със желанието им да снемат Андрей от кръста.
Светият апостол обаче отказал и предал Богу дух като мъченик на 30 ноември 60 г.

При император Констанций в IV век мощите на свети Андрей били пренесени в от Патра в Цариград. През през 1208 г. кръстносоците ги пренасят в италианския град Амалфи. Там те почиват и досега.

Светецът покровителства моряците, рибарите, търговците на риба, плетачите на въжета, певците. Х- образният "Андреевски" кръст присъства във флаговете на Шотландия и руския военноморски флот.

Според народните познания на този ден започва нарастването на деня. На трапезата трябва да присъства жито, боб, леща, грах, просо или ечемик.

На този ден имен ден празнуват: Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Пръвка, Първанка, Храбър, Храбрин, Силен, Дешо, Дешка.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/11/30/dnes-da-pocherpiat-andrei-andrian-andrea-andriana.471537

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Богдан Милчев, пътен експерт: Когато се действа под натиск и паника се допускат сериозни грешки
  03.10.2021 13:37      

„Фразата „пътна безопасност“ не сме я чули от нито един от тримата мини