Понеделник, 01 Мар 2021
    
Спорт

Бургаски треньори искат да се разрешат тренировките на открито и в басейни

  30.11.2020 13:22  
Бургаски треньори искат да се разрешат тренировките на открито и в басейни

Бургаски треньори искат да бъдат разрешени тренировките на открито, както и такива в басейни. Те са изпратили писмо до министъра на здравеопазването д-р Костадин Ангелов, както и до министъра на спорта Красен Кралев. Ето какво гласи то, публикуваме го без редакторска намеса:

Уважаеми господа министри,

Ние, треньори, спортисти, учители и родители на спортуващи деца, сме несъмнено много по-загрижени от всеки друг за здравето на нашите деца, и не само за тяхното здраве, и като такива очаквахме с особено внимание действията, които ще бъдат предприети от овластените органи, кризисния щаб и конкретно от Вас, по отношение на актуалната ситуация в областта на общественото здраве, свързана с печално известната епидемия от COVID-19.

Известен оптимизъм ни даваха предходни изявления на Министър председателя, Бойко Борисов относно недопустимостта на евентуално „затваряне на държавата“, но дори очевидно компромисната Ваша заповед (РД-01-677/ 25.11.2020г.) оценяваме като недобре обоснована и неадекватна, особено по отношение на касаещите спорта и спортните мероприятия текстове, в частност - точка 9 от заповедта. Безспорно от десетилетия и даже от векове е значението на спортната и физическа активност за личното и общественото здраве, а оттам и за благосъстоянието на държавата и обществото.  

Дори да приемем, че за някои видове колективен или контактен спорт, които се упражняват в затворени помещения, както и за публичните спортни събития (турнири, състезания, мачове и др.) с оглед на ограничаването на социалните контакти и възможността за предаване на коронавируса и/или друга зараза, което е вероятно търсен ефект от тази заповед, може да се извлече някакъв разумен аргумент, то по отношение на спорта на открито, особено „тренировъчните мероприятия“ примерно в група до 15 човека, индивидуалните дисциплини, както и за плувните спортове, практикувани в закрити плувни басейни, считаме че  наложеният пълен „локдаун“ е в противоречие със здравословните цели, знание и аргументи. Като се има предвид, че голяма част от плувните басейни, а и други спортни съоръжения са обществени (т.е. съответствието им с нужните санитарни стандарти може лесно да се прецени и контролира от специализираните служби и лица) разполагат със съвременни и ефективни съоръжения за пречистване и дезинфекция, поддържа се високо хигиенно ниво на средата и предлагат възможност за спазване на препоръчаната дистанция, а плуването е доказано благоприятстващ респираторните функции и имунната система, и дори е лечебен за подобни заболявания спорт!

На 26 ноември, само ден, след като оповестихте Вашата заповед, Световната здравна организация стартира кампания „Всеки ход е от значение“ със съвети за повече излизане на въздух и повече физически упражнения, като значима част от поддържането на физическо и психическо здраве по време на пандемията от коронавирусa. Очевидно, мерките към преустановяване на каквато и да е спортна активност са диаметрално противоположни дори на препоръките на върховната институция в областта!

Затова, по изложените по-горе наши съображения, настояваме:

Да бъдат разрешени тренировъчни занимания на открито и в плувните басейни;
Да разрешите използването на басейните и спортните площадки от деца със специални потребности и от лица, спортуващи по лекарско предписание;
Да опишете в тази и занапред във всяка бъдеща заповед или друг акт, с който засягате твърде значими обществени и граждански права и интереси, и да изредите конкретните мотиви, аргументи и измерими цели, кореспондиращи с актуални и безспорни научни познания в приложната сфера, от които се водите в тази си управленска активност!

С уважение:  

Михаил Попов – Треньор по плуване и водна топка
Евгени Джимертов- Треньор по плуване и водна топка
Иван Попов – Треньор по плуване
Хариета Гарибян – Треньор по плуване
Дечо Коешинов – Треньор по баскетбол
Веселин Владев- Треньор по баскетбол и учител по физическо възпитание
Георги Михалев – Участник на две олимпиади и многократен рекордьор по плуване
Пепа Стойкова- Учител и треньор по плуване
Константин Христов- Треньор по плуване
Кремена Магриотова – Треньор по плуване
Светозар Владков – Треньор по водна топка
Деси Грозева - Организатор спортни дейности
Красимир Костадинов- Треньор по плуване
Теодора Янева – Треньор по плуване
Стела Енева- Треньор по лека атлетика в Спортен клуб за хора с увреждания „Джавелин“
Михаил Цонков – Съдия и треньор по ММА
Цанко Цанков – Световен рекордьор по плуване
Иво Танев – Тв водещ
Мария Добрева – Треньор по плуване
Борис Борисов- Треньор по футбол
Валентин Николов - Състезател и треньор по ветроходство
Антон Михайлов – Треньор по плуване и триатлон; Първият българин световен шампион по плуване за ветерани, многократен шампион и рекордьор
Георги Калинов – Треньор по плуване
Кристиян Киров – Световен и европейски вицешампион по джетски и многократен национален шампион
Маргарита Бобчева – Треньор по плуване
Диляна Франц – Треньор по плуване
Сергей Караджов – Треньор по водна топка
Александра Демирева – Треньор по плуване


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Доц. д-р Хюсеин Йеменджиев: Надявам се уредът ни за измерване на качеството на водата да се произвежда серийно
  29.11.2020 18:49      

Преподавателят във ВХТИ, заедно с колегата си проф. Валентин Ненов, са създатели на уникалното устройство