Събота, 27 Фев 2021
    
Общество

Доц. Велинов: „Ремдесивир“ помага при лечението на коронавируса

  28.11.2020 16:18  
Доц. Велинов: „Ремдесивир“ помага при лечението на коронавируса

Ина ПЕТРОВА

„Ремдесивир“-ът е единственото към момента доказано терапевтично средство, което има отношение към намаляване концентрацията на коронавируса и няма как да бъде изключено от терапевтичните  схеми. Мнението е на доц. Цветан Велинов - вирусолог, говорител на Кризисния щаб и декан на Медицинския факултет в Бургас. Според него болниците трябва да продължат да прилагат медикамента при лечението на болни от инфекцията.

Повод за становището му е препоръката на Световната здравна организация да не се използва лекарството при хоспитализирани болни от  COVID-19. Според здравните експерти то не трябва да се прилага, колкото и тежко да протича болестта, защото няма доказателства, че подобрява шансовете за оцеляване. Информацията от СЗО смути и пациенти, и лекари. През юли той стана първият медикамент срещу коронавируса, одобрен в Европейския съюз. Ползва се от болниците и у нас, като страната ни зареди препарата, договорени са доставки и догодина.

„Като всяко едно лекарство, и „Ремдесивир“-ът има своите странични действия, но не при всички се проявяват“, казва доц. Велинов. За момента обаче клиничните проучвания показват, че препаратът има действие върху размножаването на COVID-19. „Полезен е в началото на заболяването, тъй като пречи на размножаването на вируса. Когато премине периодът на размножаването му в организма, трябва да се лекуват последствията от тази вирусна инвазия“, обясни специалистът.

Той сподели, че постоянно се появяват информации, защото колкото повече се натрупва опит с някой медикамент, толкова повече се проявяват страничните действия. Важното е, подчертава доц. Велинов, да се съобразяваме с контраиндикациите за приложението му.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Валери Симеонов: Парковете са огнища на коронавирус
  25.11.2020 16:20      

Лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов коментира по време