Събота, 27 Фев 2021
    
Култура

Личен фонд на проф. Иво Керемидчиев ще обогати Държавен архив-Бургас

  28.11.2020 12:46  
Личен фонд на проф. Иво Керемидчиев ще обогати Държавен архив-Бургас

Румяна ЕМАНУИЛИДУ

В Държавен архив-Бургас постъпи дарение от наследниците на родения в Бургас проф. Иво Керемидчиев. Дарението е във вид на документи, плакати, дискове, снимки, обяви Данка Георгиева – директор на държавната институция.

Дарението бе предоставено от Веселка Керемидчиева, вдовицата на проф. Иво Керемидчиев,  чрез Сдружение „Общество за духовни изяви“.

Личните документи в много голяма пълнота представят неговото израстване от ученик през Музикалната академия до преподавател и творец.

Има документи, които показват принадлежността му към Съюза на музикалните дейци в България. От 2002 година е свидетелството му за научно звание професор по специалността „Музикознание и музикално изкуство, звукорежисура“. Има документи, които показват, че неговата дейност е оценена с високи държавни отличия.

Предоставени са и дискове, сред които сборен албум с произведения на Любомир Пипков, на които Иво Керемидчиев е бил тонрежисьор, а записите са били направени под негово ръководство.

Има плакати и афиши от юбилейни концерти, които са свързани с музикалната история на Бургас и на музикалното училище в града. 

*Както е известно, проф. Иво Керемидчиев е реализирал над 1200 компактдиска с класическа и народна музика, които представят успешно българската музикална култура пред света. Повечето записи са направени в студиото на Националната музикална академия, което е изцяло модерно оборудвано по проект на Керемидчиев, спечелен пред японското правителство за подпомагане на културата в различни страни и където са обучени и подготвени за работа много студенти.

Корените на проф. Керемидчиев, свързани с любимия му Бургас, го довеждат до идеята да създаде в родния си град специалност „Звукорежисура“ в Музикалното училище, като с това да предостави на учениците възможност за средно тонрежисьорско образование. Оборудвано е студио и самият Иво Керемидчиев идва тук да преподава заедно с големи имена в областта на музикалната акустика.

Проф. Иво Керемидчиев е инициатор на множество реализирани проекти – създаване на специалността „Медийна композиция“ в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, разработване на програма за дистанционно обучение в Академията, създаване на Балкански мултимедиен център с цел популяризиране на нашата култура на други континенти, създаване на специалност „Тонрежисура“ в Международното висше бизнес училище, подпомага създаването на филиал на специалността в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Той организира семинари с български и чуждестранни лектори и кръгли маси по проблемите на звукозаписа, участва в задгранични конференции като корифей по въпросите на звукорежисурата.

Много ученици на професор Иво Керемидчиев днес работят в БНТ и БНР, с техните филиали в страната, както и в останалите електронни медии.

*

Проф. Керемидчиев е роден през 1954 година в Бургас. През 1973 година завършва Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас. Постъпва да учи специалност „Цигулка“ в Инструменталния факултет на Държавна музикална академия в София и се дипломира през 1977 година. Между 1979 и 1983 година следва второ висше образование със специалност „Звукорежисура“ в Теоретичния факултет. В периода 1985-1987 година специализира „Звукорежисура“ в Музикална академия в Детмолд, Германия.

В периода 1977-1978 година Иво Керемидчиев работи под ръководството на прочутите цигулари Емил Камиларов и Дина Шнайдерман, а след това в Симфоничния оркестър на град Каляри (Сардиния, Италия).

От 1983 година работи като звукорежисьор и преподавател по звукорежисура в Консерваторията. През 1997 година става доцент с хабилитационен труд на тема „Проблеми на музикалната звукова пластика“ и заема поста „Завеждащ катедра“ на специалност „Звукорежисура“. През 2002 година става професор по звукорежисура  в Академията. От 2005 година до внезапната си смърт през 2018 година е заместник-декан на Теоретико-композиторския и диригентски факултет на Българската музикална академия.

През 2019 година в София и Бургас бе представена книгата за него „Негово величество звукът“ с автор Ана Боянова. Книгата вече бе дарена на Регионална библиотека „Пейо Яворов“ и Държавен архив.

*

Предстои в близките месеци дарението да бъде описано в детайли от специалистите в архива и да бъде оформен Личен фонд на проф. Иво Керемидчиев.

„Документите са много интересни, всеобхватни и съм сигурна, че личният фонд, който ще бъде регистриран в Държавен архив-Бургас, ще бъде с пълнотата, която е необходима, за да бъде представен проф. Иво Керемидчиев във всичките аспекти на неговата личност и дейност“, обобщи дарението Данка Георгиева.

Тя, както и целият колектив на Държавен архив, заедно с музиканти от Бургас и страната, възпитаници и преподаватели от музикалните училища и школи, от Музикалната академия в столицата, културни дейци, радио и телевизионни специалисти и журналисти, събраха над 1300 подписа за удостояването на проф. Иво Керемидчиев за почетен гражданин на Бургас, въпреки че, според одобрения от Общинския съвет статут, достатъчни са и 30 подписа. Предложението и подписите бяха внесени в Общината още в началото на 2020 година. По статут също така с това звание могат да бъдат отличавани всяка година не повече от петима заслужили бургазлии със съществен принос за града, който би следвало да се доказва по безспорен начин.

На свое заседание през ноември 2020 година общинските съветници на Бургас от общо петима възможни, избраха за специалното отличие „Почетен гражданин на Бургас“ трима спортисти, един сатирик (посмъртно) и архитект от времето на социализма, който в предходни години е бил обсъждан и му е присъдено друго подобно почетно звание. Без да подценяваме професионалните заслуги на останалите, не може да не направи впечатление балансът на предпочетените сфери на изява и неглижирането на хора със заслуги от други области.

Наследниците на проф. Иво Керемидчиев подготвят второ голямо дарение за фонда, след като бъде завършен документалният филм, който в момента се снима за него.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Валери Симеонов: Парковете са огнища на коронавирус
  25.11.2020 16:20      

Лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов коментира по време