Петък, 26 Фев 2021
    
Поморие

Кметът на Поморие Иван Алексиев: Нека да извлечем ползата от вредата

  26.11.2020 13:10  
Кметът на Поморие Иван Алексиев: Нека да извлечем ползата от вредата

Тежко е, неприятно е, но нека да гледаме малко по-позитивно на нещата и както казват по-опитните хора – нека да извлечем ползата от вредата. Ковид-19 е зло, но в момента е и важен урок за нас, който ни мобилизира и ни дава възможността да извлечем максимума от него. Във всяка ситуация трябва да откриваме позитивната страна, а добрата новина да е водеща. Пример за това е изминалият туристически сезон. В условия на Ковид за всички ни е трудно, но се стягаме и работим, не се оплакваме. Всички очакваха слаб сезон, но го направихме силен с много работа, с добра организация, с оптимизъм, с масирана позитивна реклама на българското Черноморие. Резултатът е, че българинът преоткри българското Черноморие и разбра, че то е много по-добро и от турското и от гръцкото. И имахме един абсолютен туристически сезон. Не говоря само за Поморие. Да, имаше спад, но не е нула. Ето това е добрата новина, открита в лошата новина.

Друг добър пример от Поморие е денонощният труд на медиците и доброволците, работещи в МБАЛ Поморие. Адвокат си затвори кантората и стана доброволец в поморийската болница. Това е позитивното, светлият лъч в трудните времена. От друга страна, жестокият натиск върху здравната ни система ни дава възможност да преразгледаме досегашните си приоритети и политики. Това каза кметът Иван Алексиев в интервю за Дарик Радио – Бургас и допълни:

И с общинските бюджети ситуацията е същата. Зле вървим, но пък това ни дава възможност да преразгледаме капиталовите си програми, да  сложим други приоритети. В момента наблягаме много на социалната дейност, на здравеопазването и т.н. През годините МБАЛ Поморие беше изправена пред тотален колапс. Ако Община Поморие не беше се намесила и не беше инвестирала близо 2 млн. лева в тази болница, в последните три години, сега нея нямаше да я има. Битката за запазването й беше много сериозна. Но сегашната ситуация ни дава възможността да преосмислим статута на всички болници.

Винаги съм твърдял, че една болница ако е общинска, каквато е МБАЛ Поморие, то тя не трябва да бъде търговско дружество. Тя трябва да е общинска. Ако е държавна – трябва да е държавна. Ако е търговско дружество, тогава да бъде търговско дружество. Но след като ние, общините, нямаме право да развиваме търговска дейност, тогава и болницата ни няма да бъде търговско дружество – ще бъде общинска болница. Трябва да се промени законът за здравните заведения, да се види кои болници да останат общински, кои да бъдат държавни и кои да бъдат търговски дружества. Тогава, спрямо здравните заведения, ще се намери баланса и във финансирането и в здравната каса. Защото едно търговско дружество трябва да се издържа от своята дейност. След като дадена болница е решила да бъде търговско дружество, нека да се издържа от своята дейност. А една болница, която има социални функции като общинската или държавната, то тя трябва да разчита на здравната каса.

Цялото интервю на кмета на община Поморие Иван Алексиев може да чуете ТУК


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Валери Симеонов: Парковете са огнища на коронавирус
  25.11.2020 16:20      

Лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов коментира по време