Събота, 27 Фев 2021
    
Бургас

Концесионер обясни каква е нуждата да се депонира пясък от плажа

  24.11.2020 17:36  
Концесионер обясни каква е нуждата да се депонира пясък от плажа

Георги РУСИНОВ

 

Концесионерът на плаж „Крайморие“ Николай Димитров обясни пред „Черноморски фар“ каква е нуждата да се депонира пясък от плажа. Димитров започна с това, че тази практика не е нова и предхожда годините преди 89-а. „Балкантурист“ така е процедирал по плажовете в Слънчев бряг още тогава.

„Депонираше се пясъка от брега назад до заведенията, за да може при евентуално тежка зима – ураганни ветрове, които причиняват сериозни щети по пясъчната ивица, да се възстанови при последващ период. Тези депа за пясък се поставят в близост до заведенията не за да защитават заведенията, а заведенията да пазят завет на пясъка, за да не го разпръсне вятъра. В крайна сметка пясъка трябва да се прибере и да си остане на плажа откъдето се събира“, посочи концесионерът и добави, че подобна практика има, както в Испания, така и в САЩ.

„В Калифорния и Флорида по същия начин депонират пясък възможно най-назад, за да се предпази от ветровете“, каза още Димитров.

Той събира пясък от ивицата с фадрома. Още през март тази година е имал случай в северната част на плажа, където в широчина около 10 и 15 метра на участъци и дълбочина до 80 сантиметра морето му отнема много пясък след седмица със силни ветрове.

„Ако нямах депониран пясък тогава, нямаше да мога да възстановя ивицата. Нека да знаят хората, че този пясък не го взимаме за нас си. Ползваме го за възстановяване на евентуалните щети от зимата и пролетта отново се връща на ивицата, за да е хубава и удобна тя за хората“, обясни той.

Иначе си обяснява, че има хора, които каквото и да направиш ще атакуват и критикуват. Други ги правели от незнание и насажданите с годините твърдения, че морския бряг се разваля, за да се запазят заведенията.

„Ами не е така. Това е разрешено и от закона и винаги се прави с инструкции от РИОСВ и Басейнова дирекция. Нека бъдат спокойни хората. Това все пак се прави в техен интерес. А ние даваме пари за това, защото машините се наемат. Аз все пак съм убеден, че хората ще разберат, че това се прави в техен интерес“, посочи концесионерът.

Той даде и конкретен пример от неговия плаж, където няма никакъв интерес.

„Тази година понеже още от сега ми е отнело пясък морето в южната част до пристанището ще правя трето депо за пясък, което ще е до заведение, което дори не попада в моята концесия. Нямам интерес да го пазя. Имам интерес заведението да ми предпази пясъка“, категоричен бе той.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Валери Симеонов: Парковете са огнища на коронавирус
  25.11.2020 16:20      

Лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов коментира по време