Неделя, 14 Фев 2021
    
Бургас Общество

В Бургас: Първите персонални инвалидни паркоместа са факт

  15.11.2020 15:35  
В Бургас: Първите персонални инвалидни паркоместа са факт

Георги РУСИНОВ

19 души с увреждания в Бургас вече имат персонализирани паркоместа, научи „Черноморски фар“. Председателят на Транспортната комисия към Общински съвет – Бургас Евелина Михалева заяви, че комисията работи и събира заявленията от гражданите. Общо 24 са обработените до този момент молби, но 5 от тях не са отговаряли на условията, добави тя пред наш репортер.

Както „Черноморски фар“ писа, Наредбата за персонализирано паркиране на хора с увреждания бе приета в края на септември от Общински съвет – Бургас. Така Бургас стана първата община в страната след София, която има такава работеща наредба. Проблемите на хора с двигателни проблеми стигнаха чак до омбудсмана на Република България Диана Ковачева, която в свое становище преди година предложи на общинската администрация да реши проблемите на тези хора. По темата имаше доста полемика, наредбата претърпя известни промени, но в крайна сметка е факт.

Заявленията на бургазлии вече се одобряват от трима специалисти – двама медицински и един социален. Михалева обясни, че вече има и жалби от недоволни граждани срещу наредбата. На някои от 19-те одобрени пък вече са им монтирани табелите с номер на автомобила, обозначаващи, че инвалидното паркомясто е само за даденото превозно средство.

От декември пък служителите на УКОРС-Бургас вече започват проверки за нарушения по наредбата. Припомняме, че на 100 лева глоба ще подлежи всеки, който неправомерно ползва инвалиден стикер. При повторно нарушение санкцията става 200 лева. Също толкова ще коства на нарушителите и ползването на фалшива инвалидна карта.

Срокът на стикерите ще е 3 години, а от ОП „Транспорт“ са поели ангажимент да известяват гражданите за изтичането им чрез SMS или email.

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Вивиана Асса: Между черно-белия и цветния Бургас
  15.11.2020 10:36      

Искам внуците ни да знаят кои сме и какъв е бил нашият живот