Неделя, 14 Фев 2021
    
Любопитно

Маските на чумавите доктори – хит в онлайн магазините

  14.11.2020 18:44  
Маските на чумавите доктори – хит в онлайн магазините

Георги РУСИНОВ

 

Небезизвестните маски на чумавите доктори от периода 14-17 век в Европа, които са се превърнали в символ на „Черната смърт“, станаха хит в онлайн магазините. Това са тези маски, с които носещите ги приличат на хуманоиден гарван, заради клюна. Проверка на „Черноморски фар“ установи, че цените им варират между 25 и 35 лева в различните промоции, които вървят в момента. Иначе стойността им е по-висока – 60-70 лева. Оказва се, че в няколко сайта дори наличните бройки са изчерпани. Любезна продавачка обясни, че е имало бум на продажбите покрай Хелоуин и че едва ли хората ги купуват, за да се разхождат по улиците с тях заради пандемията от COVID-19.

Самите страшни маски с клюнове се появиха още по време на първата вълна в Европа от коронавирус през март. Тогава също имаше доста продажби. Появиха се дори снимки на ентусиасти, които излизат с тях по улиците поради липсата на достатъчно други предпазни медицински маски. След това индустрията се разработи с пълна сила и вече във всеки магазин може да се закупят обикновени маски. Някъде цените им са от 35 до 50 стотинки. Най-често срещаните са от по 1.50 лева.

 

Как лекарите от символ на надежда се превърнали в такъв за страдание и смърт – история на чумавите доктори

 

Различни интернет източници предлагат различни информации, но най-достоверните от тях посочват, че първата поява на чумавите доктори и прословутите им маски е още през 14-и век. Тогава в Европа върлува втора серия от епидемии, които приключват чак през 18-и век. Бубонната чума, която познаваме като „Черната смърт“ убива повече от 70 милиона души. Интересното е, че тя не е изчезнала и до днес по 3000 души годишно се разболяват. Разликата е, че се лекува ефективно с антибиотици.

Фактът, че в продължение на 4 века тя вилнее из Европа показва защо костюмите на докторите, които населението започва да нарича „чумави доктори“, будят все още интерес у нас. Известният костюм и маската към него стават широко разпространени в Европа и най-вече във Франция през 17-и век. За да се обясни защо лекарите са носили тези костюми е нужно да се посочи, че масово е било разпространено и прието, че човек се заразява от неприятните миризми, излъчвани от смет, гниеща плът и предмети, които са докосвани от болните. А всъщност самата чума се разпространява от микроскопични бактерии. Основни преносители са плъховете и други гризачи, а разпространители бълхите, които хапят и животни и хора. Чак във втората половина на 19 век се разбира каква е истинската причина за заразяванията.

Заради тази теория се ражда и зловещият костюм на чумавите доктори. Тук става въпрос за пълен костюм. Както споменахме, подобни маски се появяват още през 14-и век и през годините костюмите на лекарите се надграждат. Дотам, че заприличват на нещо средно между инквизитори (заради черните шапки, носени над маските) и демони, излязли от Ада, за да приберат душите на умиращите. Така всъщност са ги и оприличавали хората, а появата им в дадено населено място не говорела нищо добро. Често ги приемали и като вестители на Божието наказание. Все пак Европа в този период е управлявана най-вече от църквата, а страхът от Бог всекидневно е припомнян на селяните.

 

Клюнестите маски

 

Шарл де Лорн, доктор от 17-и век, се смята за създателя на последното издание костюми на чумавите доктори. Самият той е служил при трима френски крале – Анри IV, Луи XII и Луи XIV. Пълният костюм включва тежко палто, започващо от главата и стигащо до глезените, ръкавици, ботуши, кожен панталон. Всички тези части целят предпазването на лекаря при физически контакт със заразен с чума. Най-прословутата част от костюма несъмнено е маската, която както виждаме, продължава да буди интерес и у хората и в 21-ви век. Тя е била създадена с цел да възпрепятства нахлуването и вдишването на замърсения въздух, за който се е смятало, че разпространява болестта. Така нареченият клюн е бил изпълнен с ароматни лечебни билки, за да се предпази носещият маската от зловредното вдишване на замърсен въздух. Очите на маската били покрити с кръгли стъкла като при модерните противогази. Черната шапка показвала професията и статута на лекарите.

 

Спазването на дистанция се въвежда още по време на чумата

 

Спазването на физическа дистанция, за което ни призовават днешните медицински светила в борбата с коронавируса, всъщност не е нещо ново. Чумавите доктори са го правили постоянно. За целта са използвали дълги пръчки, или бастуни, за да ограничават максимално физическия си контакт с хора. Не че при появата им някой е имал особено желание да е близо до тях, но все пак и малко натрапници били отблъсквани с помощта на пръчки и бастуни. Макар самите костюми по онези времена да представляват технологично чудо, за съжаление не предпазвали лекарите и много от тях също са станали жертва на чумата. Аналогията е подобна и с днешните борци на първа линия срещу коронавируса, които досущ чумавите доктори са облечени целите в предпазни костюми. Въпреки това не един и двама лекари се заразиха с болестта. Някои дори станаха нейни жертви.

Карантината също не е нещо ново днес. Още тогавашните власти са изисквали от докторите да се самокарантинират след работа с болен. Сегашни 10-14 дни ще ни се сторят нищо, ако само при контакт с болен ни карат да стоим вкъщи 40 дни. Е, чумавите доктори са го правили. За целта кметове на села и лордове на замъци и градове са им предоставяли някоя съборетина в края на населеното място, за да се избягва максимално контактът със здравите хора.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Вивиана Асса: Между черно-белия и цветния Бургас
  15.11.2020 10:36      

Искам внуците ни да знаят кои сме и какъв е бил нашият живот