Понеделник, 15 Фев 2021
    
Спорт

Цанко Цанков се готви за новия рекорд

  15.11.2020 12:56  
Цанко Цанков се готви за новия рекорд

Михаил КОЛЕВ

Цанко Цанков се готви да счупи пореден рекорд. Бургазлията си е поставил за цел да преплува за най-кратко време Гибралтарския проток, който е с дължина 59 км. 33-годишният плувец заяви пред вестник „Черноморски фар”, че вече е започнал своята подготовка, която се провежда предимно в София, на плувен басейн „Спартак”. Той тренира по шест пъти в седмицата, преплувайки за този период от време около 40-50 км, което по негови думи не е сериозно натоварване, тъй като в момента се намира още в началото на своята подготовка.

Все още не е ясна точната дата, на която ще се състои опитът за рекорд на нашия сънародник. Това трябва да се уточни в рамките на месец, каза още Цанков. Много административни процедури обаче стоят пред бургаския плувец и екипа му, докато се постигне споразумение. Тъй като Гибралтар се води отвъдморска територия на Великобритания, а водите на Гибралтарския проток попадат в териториите на Мароко и Испания, то страната ни ще трябва да води преговори с тези три страни.

Досега най-доброто постижение за най-бързо преплуване на протока се държи от грузнец, който е успял да стори това за 4 часа и 27 минути.

„Ще се опитам да подобря това време, но за да стане факт, ще трябва да подходя изключително професионално. Изисква се голяма съвкупност от качества за постигането на краен положителен резултат. Началото на плуването ми ще бъде дадено от Европа към Африка. Гибралтарския проток е най-натовареният морски терминал и с това също ще трябва да се съобразим”, добави още бургазлията.

До момента той успя да впечатли плувния свят с два рекорда, които постигна в рамките на една година. През 2019-а Цанков стана първият човек, преплувал акваторията на Бургаския залив, което се превърна в най-дългото индивидуално плуване в акваторията на Черно море. С това той си спечели и прозвището Властелина на Черно море.

 През август тази година плувецът успя да плува в продължение на 12 часа без прекъсване в басейн „Флората”, с което постижение ще кандидатства за книгата „Рекордите на Гинес”.

Наскоро стана ясно, че правителството на Сейшелските острови е отправило покана към него, за да направим опит за световен рекорд, преплувайки два острова. Цанков коментира, че на този етап все още няма подписан договор с екзотичната държава и информацията около този случай много рано е била оповестена.

„Все още водим преговори и няма нищо официално. Ситуацията с коронавируса още повече усложнява обстановката, тъй като в техния списък България се води рискова страна и е забранено ние да пътуваме до тяхната територия. Затова по-добре ще е, когато има нещо конкретно като договорка между двете страни, тогава да се коментира моето участие край Сейшелските острови”, добави Цанков.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Вивиана Асса: Между черно-белия и цветния Бургас
  15.11.2020 10:36      

Искам внуците ни да знаят кои сме и какъв е бил нашият живот