Четвъртък, 26 Nov 2020
    
Бургас Общество

Учители искат пари за първа линия

  27.10.2020 14:41  
 Учители искат пари за първа линия

Дона МИТЕВА

По-възрастните учители напъват за дистанционно обучение. А онези, които не са се пенсионирали, но могат да го направят, се замислят дали да не напуснат по средата на учебната година, защото се страхуват. Чуват се и искания от страна на учителите за  допълнителни 1000 лева затова, че са на първа линия.

По отношение на последното желание, председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ в Бургас Константин Янков е категоричен: „На първа линия са лекарите, които пряко работят със заразени с коронавирус, смятам аз. Т.е. тези, които контактуват с доказано заразни. Това, че ние контактуваме с много деца не е първа линия. Но се оказа, че има и държавни служители, които получават 1000 лева за работа на първа линия. На кои, защо и как се дават тези пари - не знам подробности. Но по тази логика може и колегите да имат основание да искат допълнително пари. Има един неясен механизъм, по който се определя кои са на първа линия. Ако чиновник на гише контактува с 50 човека на ден и това крие потенциална опасност, ние учителите контактуваме с 300 ученика, които се возят в автобуса, събират се по спирките и т.н. – значи и ние сме под потенциална опасност“.

Голяма част от учителите, които са в напреднала възраст или пък имат хронично заболяване предпочитат да минат на онлайн обучение.Родителите са на противоположни мнения в зависимост от тома има ли кой да се грижи особено за по-малките ученици.

Дистанционното обучение, ако се наложи в дадено училище може много по-лесно да се случи, предвид добития опит през пролетта. Проблемът е при онези училища, в които има осъществен нов прием в осми или в пети клас. Там трябва да се раздадат индивидуалните кодове за достъп до платформите. Под въпрос е на някои места и обезпечеността с крайни устройства както за учителите, така и за учениците.