Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бизнес

Става ли Слънчев бряг за лечение на белодробни заболявания

  27.10.2020 09:52  
Става ли Слънчев бряг за лечение на белодробни заболявания

Дона МИТЕВА

 

Отново от няколко дни на преден план излезе идея, лансирана през пролетта: най-големият туристически комплекс на Черноморието ни - “Слънчев бряг“ да се рекламира като курорт за лечението на хора с белодробни заболявания.

Това бе лансирано с писмо до Министерството на туризма от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация още през април. Преди дни за идеята напомни Веселин Налбантов,  зам.-председател на БХРА.

Основният мотив за идеята е, че преди 60 години Слънчев бряг е бил създаден като комплекс от хотели и санаториуми. От организацията настояват Министерството на туризма да извършат проверка на данните, които показват, че той е бил балнеокурорт, а уникалната природа там има лечебна сила.

Един от доайените на туризма в региона Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара, си спомня добре санаториума в Свети Влас, където по времето на соца той лично е водел видни дейци на комунистическите партии и работническото движение от други  държави от Европа и света. „Там бяха най-добрите лекари. Всичко беше под егидата на Министерството на здравеопазването на бившата Народна Република България. Освен това там се извършваха и най-различни експерименти“, спомня си той. И коментира, че е възможно и сега да бъдат създадени санаториуми за целогодишна рекреация.

По негови думи трябва да се оформят два или три района, освен това базата трябва да се приведе към целогодишно използване, защото сега огромната част е само за лятно ползване и да се създаде необходимата инфраструктура за целта.

„Важно е да се изгради екип от специалисти, сред които да има и лекари, които, заедно със специалистите в туризма да разработят конкретна стратегия“, казва Иванов и е категоричен, че само с желание няма как да се случат нещата. А трябва професионално да се подходи. Най-важното е да се направи анализ на въздуха, за да се потвърди лечебната му сила. За Малко Търново и Сандански има такъв, който доказва, че са подходящи за лекуване на белодробни заболявания. Навремето се е казвало, че в тяхната редица се подрежда и Свети Влас.

Дипломната работа на друго известно име от сферата на туризма не само в Бургас, но и в страната и чужбина – това на Соня Енилова, председател на Бургаската регионална туристическа асоциация, е свързана с тази тема. Тя е направена през 1986 година и е под заглавие: „Материално-техническа база на Несебърска селищна система“. В нея е правен анализ на всички фактори – климат, материална база и др.

„Тогава се оказа, че много малко места за подслон могат да предложат целогодишно настаняване, защото повечето хотели са строени за морска рекеация. А Розата на ветровете е с преобладаващ източен вятър, който през зимата е много активен. Разходите за отопление на хотелите ще бъдат високи. Това е само един от факторите, с които трябва да се съобрази целогодишната работа“, дава пример тя.

Със сигурност Енилова потвърждава, че в частта на вилна зона „Зора“ и на местността Инцараки, преди Свети Влас, там има специфичен микроклимат, който е съчетание на морски с планински. „От морето духа бриз, от планината духа горняк и долняк. При съчетанието на тези ветрове се образува специфичният микроклимат, който е изключително благоприятен за лечението на белодробни заболявания. И затова навремето там се намираше санаториум, съчетан с училище за деца с белодробни заболявания“, обясни Енилова, подчертавайки, че е изследвала климатичните справочници за сто години назад.

Ако се говори за целия Слънчев бряг, трябва да се направят изследвания до каква степен този микроклимат го има.

Експертът по туризъм доц. Димчо Тодоров е категоричен, че твърдението за възможностите на климата на Слънчев бряг трябва да са потвърдени от оторизирани органи и да почиват върху направени изследвания.

„Освен това Министерството на туризма няма защо то да се набърква. Това е регионална инициатива и да кажем „Слънчев бряг“ – АД или друго - специално създадено за случая сдружение трябва да стои в основата на изследванията. Изследванията трябва да се направят от хората, които искат туризмът да тръгне в тази посока. Сам ако тегли човек обаче няма да стане. Трябва всички да се обединят. Хотелиерите държат база и те имат интерес това да се докаже. Министерството може вече когато това е доказано, да рекламира този вид туризъм“, категоричен е доц. Тодоров.

Как ще се преформатира туризмът в  комплекса и каква насоченост ще добие предвид пандемията все още никой не може да каже. Ясно е едно, че промени трябва да има, и то те да са такива, че да работят по време на новите условия.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил