Вторник, 26 Яну 2021
    
Карнобат

Кметът на Карнобат: Против съм крайните мерки срещу COVID-19

  26.10.2020 17:57  
Кметът на Карнобат: Против съм крайните мерки срещу COVID-19

Георги РУСИНОВ

 

Кметът на община Карнобат Георги Димитров се обяви против налагането на крайни мерки в борбата срещу COVID-19. Това обяви той пред медии след приключването на заседанието на Областния кризисен щаб.

„Няма как да се забрани на хората да се женят или да погребват близките си. Съгласен съм, че трябва да спазваме мерките, но не бива да стигаме до крайности. Наблюдавам ситуацията с коронавируса в община Карнобат – няма хора, които да са се заразили в дискотеки, а има такива в трудови предприятия. Това означава ли, че трябва и тях да ги затворим“, каза още Димитров.

Той допълни, че ако страната ни все пак попадне в т. нар. „червена зона“ може и да се наложи налагането на по-твърди мерки, като например забрана на струпване на хора, тъй като според него маските не са достатъчно ефективни във спирането на вируса.

В Карнобат към момента има седем души, заразени с COVID-19, които се намират в ковид-отделението на местната болница. То е с капацитет 20 места, но има сериозен проблем с липсата на медицински персонал, информира кметът на общината.

Георги Димитров допълни, че смята да се възползва от правото всеки кмет сам да определя мерките в дадената община

„Ще си определим мерките в нашата община, съгласувано в кризисния ни щаб, според обстановката при нас“, заяви градоначалникът.

Той коментира и други теми, които са били дискутирани по време на заседанието на Областния кризисен щаб. Сред тях са липсата на буферни центрове в Бургас, които юридически няма как да функционират, липсата на лекари, липсата на на механизъм, по който да се възложи на едни специалисти да се занимават с друга болест.

„Парите, които уж щяха да се дават за хората на първа линия не отидоха при тях, а по някакви агенции. Част от лекарите не са достатъчно добре платени. Този високорисков труд трябва да се заплаща достойно“, категоричен бе Георги Димитров.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил