Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бургас

Д-р Георги Паздеров: Буферните центрове за COVID-19 ще заработят

  26.10.2020 15:30  
Д-р Георги Паздеров: Буферните центрове за COVID-19 ще заработят

Георги РУСИНОВ

 

Буферните центрове ще заработят. В това е категоричен директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров. Центровете се намират в МЦ „Св. Георги Победоносец“ и МЦ „Ел Масри“ и трябваше от днес да заработят. Оказа се обаче, че още не са готови, защото чакат алгоритъм за работа от РЗИ.

„Нашата амбиция наистина беше да заработят в началото на седмицата. Трудно е, защото трябва да се обезпечат както инфраструктурно, така и финансово и кадрово. Последното е най-сериозният проблем. Ще намерим персонал. Трябва да намерим. Ще го направим, защото независимо от всичко, това трябва да се случи“, коментира Паздеров пред журналисти.

Инициативата е по идея на общинския щаб с цел да се разтоварят спешните отделения от пациенти със съмнения за коронавирус. Така двата центъра трябваше да поемат такива хора и от там да се преценява дали са за болница, или не.

„Това е един допълнителен вал, за да улесним пациентите и болниците и да не се създава прекалено натоварване на спешните отделения. Там където се смесват потоците се прави триаж, но той е добре да бъде ситуиран на друго място и да работи денонощно и в извънболничната помощ, включително и общопрактикуващите лекари, които доста рядко си виждат пациентите и лекуват по телефона“, каза още Паздеров.

Той добави, че е хубаво, когато един пациент се изпраща в болница, преди това да го е видял лекар.

„Знаете, че спешна помощ разполагат само с фелдшерски екипи. Имат и 2 лекарски екипа, които са на дежурство само в Бургас. Прави се всичко възможно на такива адреси да се изпращат лекар, но са малко“, уточни той.

Триажът, който се представлява рентген, PCR тест и допълнителни лабораторни изследвания доказва със сигурност дали човек е за болница, или е ковид болен, но може да се лекува у дома.

„Но това няма как да стане без лекар. Той е този, който казва дали състоянието ти е за болница, или си COVID положителен, но не си за болница. Това е много важно, защото ако всички положителни влязат в болница ще се натовари още повече системата“, каза Паздеров.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил