Вторник, 26 Яну 2021
    
Бизнес

В Бургас: Плахо тръгват офертите за Нова година

  25.10.2020 10:05  
В Бургас: Плахо тръгват офертите за Нова година
Примамливата оферта от възрожденски къщи край Пловдив включва красиви снимки

Дона МИТЕВА

Темата за Коледа и Нова година започва да се прокрадва все по-смело, ако не в разговорите на бургазлии, то в офертите за ранни записвания.

Бургаските хотели и ресторанти все още се въздържат да правят планове за куверти за празника. Изключение правят високият клас хотели като Приморец, Гранд хотел „Поморие“ и др. Други, които знаят, че ще са заети по празника с посетители, са къщите за гости и част от семейните хотели по морето, които не са зазимили стаите. Част от тях по традиция посрещат едни и същи компании от години.

„Не знам в Бургас колега, който да е пуснал ранни куверти за Нова година, особено такива с нощувка. А и за ресторантите също. Макар друга година по това време вече голяма част от офертите да бяха разграбени.

Аз поне нямам информация. Много от хотелите работят с 50% намален капацитет. С такъв персонал каква Нова година ще правиш? Трудно е за едно мероприятие да назначиш хора, а и не си струва. Не излиза сметката. Като добавим и това, че има COVID-мерки, които една зала от 100 места я свеждат до 30.

Специално за хотела, който управлявам, мисля, че на този етап няма да има новогодишни куверти нито с приспиване, нито без“, коментира управителят на Борис Минчев.

По негова преценка има вероятност хотелите, които съвсем нищо не са изкарали около пандемията, да направят някакъв компромис и да отворят за празника с цел да изкарат някой лев, за да покрият харчове. По- скоро обаче би се заложило на предновогодишните фирмени банкети, които да внесат някакъв оборот. Това са компромисни варианти с цел да се изкара някой лев в сушата.

 

Многозвездните хотели са готови с оферти

 

 

На другия полюс – високият клас места за настаняване, наистина има заявка за зимните празници. Оферта за ранно записване предлага през различни сайтове гранд хотел и СПА „Приморец“.

Включена е и програма като на 30 декември гостите ще се наслаждават на Калин Вельов и Amazonia Dance Project в пиано бара, а на последния ден от годината на Фондацията. В новата година се влиза с бенд на живо и ди джей парти. Водещ е небезизвестният Драгомир Драганов. Цените конкурират тези в меката на новогодишните купони Велинград и Банско, за които се говори от години, че са равни на екзотични екскурзии. Те са крайни и включват всякакви глезотийки за сетивата и стомаха, които се предлагат от реномирания бургаски хотел. Тръгват от 1426 лв. пакет с две нощувки за двама възрастни и стигат до 5433 лв. пакет от 4 нощувки за президентски апартамент за двама възрастни.

Разбира се, и във Велинград има оферти и в по-ниския ценови диапазон, като тази за Нова година на СПА в хотел - четири звезди, с три нощувки вечери, куверт, минерален басейн. Цената е от 457 лв., а двойна стая лукс струва 520 лв. Отстъпка от 10% за ранно записване има до края на този месец. За хотела се казва, че е реновиран хотел през 2007-ма година и се намира в близост до прочутото езеро в сърцето на квартал „Чепино“. На подобна, та и по-ниска цена може да се намери оферта и за Банско. Запознати хотелиери твърдят, че в последните години цените във Велинград си остават по-високи от тези в Банско, Добринище и другите зимни курорти.

За любителите на морето и през зимата има оферта, която предлага Нова година в хотел на Слънчев бряг с all inkluziv изхранване и топъл басейн с доплащане за новогодишен куверт. Три нощувки са на цени от 391.00 лв. Използва се 10% намаление за ранни резервации до края на ноември.

В любима дестинация за бургазлии – Трявна – четиризвезден хотел предлага пакети с две нощувки за стандартна двойна стая от 399.00 лв. до апартамент, в който максимум могат да бъдат настанени четирима възрастни за 529 лв. Условията, които се поставят от хотела са, че резервацията се счита за потвърдена, ако до 5 дни след като е направена, постъпи авансово плащане в размер на 50% от цената на съответния пакет. Доплащането до пълния размер на цената на пакета трябва да се направи до 10.12.2020.

 

Странджа и къщите за гости привличат

 

С категоричната уговорка, че собствениците на къщи за гости в Странджа не дават информация на Общинския туристически информационен център в Малко Търново, коментираха впечатленията си. Мария Стирянова подчерта, че тази година също има търсене на къщи за гости за новогодишните празници. „Дори ако съдим от наблюденията ми от лятото и есента, хората гледат да намерят по-усамотени места. Да се разхождат в гората, сред природата. Избягват големите хотели. Със сигурност в Бръшлян и Граматиково вече има ангажирани къщи от компании, които искат да празнуват Нова година, а защо не и Коледа в Странджа“, каза тя.

Това лято, още през август, горди собственици на малки семейни хотелчета се хвалеха в социалната мрежа, че компании от предни години, които са посрещали зимните празници край морето, отново са си заплюли дестинацията.

Обикновено за празници наемите на къщите стават по договаряне. Цената за цяла къща може да бъде от 120 лева - 170 лева, та да стигне и до 300 - 400 лева, в зависимост от условията, които се предлагат.

 

Богат избор за големи компании

 

Във вътрешността на страната се предлага празничен уют и на далеч по-високи цени. Вила за шестима до Дупница може да бъде наета за 640 лева. Подслон за Нова година с 3 нощувки за 25 човека плюс празнична вечеря във възрожденски къщи, село Манастир в Родопите може да се капарира сега за 1637 лв., а останалата сума от 5183 лв. се заплаща на място в къщата. Гостите ще имат на разположение различни екстри и прекрасно обслужване, се обещава в офертата.

Къщи за гости като Шипоко, която се намира в община Разлог, Предела, и посреща до 15 гости е разработила различни варианти за улеснение на своите клиенти. Тя може да бъде резервирана за до 10 души за 1 нощувка за 150 лв. при престой 1 или 2 нощувки; за 120 лв. при престой 3 или 4 нощувки; и за 100 лв. при престой 5 или повече нощувки. Домакините предлагат невероятна гледка към най-красивите върхове на Пирин планина. На разположение са всякакви модерни удобства. Офертата е пусната в групово и ваучерът може да бъде използван не само по новогодишните празници, а до края на март. Това е още една опция, която е елегантна застраховка около пандемията.

Мнозина ресторантьори, хотелиери, а и потребители се притесняват да фиксират куверти с точна дата, било тя Нова година, или пък друг ден заради притесненията и забраните, свързани с COVID-19.

Сигурно е и това, че има групи от хора, които пък рискуват и както пътуват в чужбина, въпреки динамичните условия за карантиниране, така и вече са направили своя избор на място, където ще посрещнат Новата година и са заплатили пакетите.

Трявна е любима дестинация на бургазлии

Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил