Вторник, 26 Яну 2021
    
Общество

Намалят капацитета на нощните заведения

  22.10.2020 17:42  
Намалят капацитета на нощните заведения

Намаляват капацитета на нощните заведения наполовина.

"Посещениято на барове, дискотеки, нощни заведения се допуска при заетост на местата не повече от 2 квадратни метра. От 00:00 часа тази вечер ще бъде пусната и заповед. В момента в заповедта е записано един човек на квадратен метър".

Това каза здравният министър Костадин Ангелов след среща с представители от Асоциацията на заведенията.

"По този начин считаме, че ще постигнем достатъчно разстояние между посетителите, за да прекъснем епидемиологичния път на предаване на коронавируса", заяви Ангелов.

"Знаехме, че ще има ръст от заболели и заразени. Това, което обсъждахме със здравното министерство от седмици е, че най-важното е да пазим здравето на хората, но и да не се стига до сюжета от март.

Нашият бранш няма да издържи още едно затваряне, за това сме готови на всякакви компромиси. Мисля, че постигаме хубави резултати", каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Ангелов обясни, че целта на мерките не е да ограничи хората от една компания, а контакта между отделните групи хора в заведенията. „Една компания идва заедно, тръгва си заедно, стоят на една и съща маса. Нашата цел е да няма смесване между компаниите, да има по-голямо разстояние”, каза проф. Ангелов.

Той подчерта, че контролът ще бъде затегнат. "Инспекторите не са спирали проверките на заведенията. При неспазване на предписанията следват санкции. Няма да има компромис, защото залогът е животът на хората", допълни здравният министър.

"Всякакъв вид рестрикции удрят по икономиката в страната. Не искаме да затваряме държавата, а мерките, които налагаме, да се спазват. Ако постигнем 80% от спазването на мерките, значи сме постигнали резултат. Нека да се съсредоточим върху големите неща и да не изпускаме мерките. Винаги ще има нарушители, но нека по-голямата част от хората да ги спазват", призова министър Ангелов.

Ангелов допълни, че охраната на заведенията ще следи за спазването на новите мерки, като целта е да се намали посещаемостта. Той призова да се изпращат всякакви сигнали за нередности, като увери, че всички ще бъдат проверени.  


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил