Вторник, 26 Яну 2021
    
Бизнес

В Бургаско продажбата на земя е намаляла

  21.10.2020 11:44  
В Бургаско продажбата на земя е намаляла

Дона МИТЕВА

 

 

Над 60 са обявите в регистъра на публичните продажби за разпродажба на земеделски земи, които са на територията на Бургаския окръжен съд. Към тях трябва да се добавят още поне двадесетина земеделски имота, които пък включват в себе  си и някаква постройка.

Обяснението на земеделците на тези факти е, че земята е най-бързо продаваема и затова частните съдебни изпълнители първо прибягват до нея. Напротив, според Илия Проданов, зърнопроизводител от Бургаски регион и зам.-председател на Националната асоциация, в последните години продажбата на земя като цяло е намаляла. „Смятам, че българинът осъзна, че не трябва да се разделя със земята, която притежава. А и тези, които имаха желание да продадат, вече са го направили. Освен това цените спряха да растат. Дори по мои наблюдения по време на пандемията още по-малко се продава. Казвам така, защото ние, земеделските стопани, сме първите, на които собствениците на земя предлагат да купим техните собствености“, коментира младият фермер.

От друга страна, неговите колеги всички са на мнение, че е много добре чисто тяхната собственост да се увеличава, а не да намалява. Затова и покривах харчовете и дълговете си по всякакъв друг начин, но не и чрез продажбата на земя.

„Ето, например 30% от земята, която аз обработвам е на семейството. Тя ми е нещо като фонд „Сигурност“. Дори и като се погледна прагматично, на тези 30% не плащам рента“, обяснява зърнопроизводителят.

В Бургаско цените на земята варират в много широки граници. В Странджа декар може да се купи за 300-400 лева, докато например в района на Камено тя стига от 850 до 1100 лева.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил