Понеделник, 23 Nov 2020
    
Бургас Култура

Реставрират културна емблема в края на Бургас

  20.10.2020 17:50  
Реставрират културна емблема в края на Бургас

Силвия ШАТЪРОВА

Реставрация на сграфитото върху входната фасада на „Информационно обслужване“ в Бургас ще започне след като собствениците й вземат решение за неговата съдба. До дни ще бъде свикано Общо събрание с участието на регионалните поделения на Нациионален статистически институт, Агенция по заетостта, НОИ и „Информационно обслужване“ АД, които се намират в сградата, научи „Черноморски фар“. В първа точка от дневния ред ще се обсъжда точно как ще се ремонтира фасадата и емблематичното сграфито върху високата сграда в ж.к. „Славейков“ срещу КАТ, така че да не е опасно за граждани и работещи, които влизат в нея. Паното е разрушено в горната му част отдавна, отчупено е парче около 10 кв.м и крие риск.

„Започнали сме процедури по възстановяване и в най-скоро време ще тръгне ремонт, но трябва становище за него от централните управления на тези институции, без него е невъзможно това да стане“, заяви директорът на Информационно обслужване - Бургас Даниела Бонева пред „Черноморски фар“. Причината за забавянето на ремонта са необходимите експертизи от Строителна камара, писмено становище от строителна фирма и становище от Дружеството на художниците. „Те вече са налице, ще запозная с тях собствениците по време на общото събрание. До 14 дни то трябва да бъде свикано и да излезе с решение кога и как ще се възстановява фасадата. Има и вариант ние да поемем ремонта, а след това да ни се връщат средствата, което ще предложа на събранието“, заяви още Бонева.

Експертизата от зам.-председателя на Дружеството на Бургаските художници е на Димитър Иванов, който е препоръчал консултация с автора.

Автор на сграфитото е прочутият бургаски художник Енчо Рачев, който по време на соца е правил подобни мащабни емблеми със сложната технология на сграфито на известни бургаски сгради и училища и са негов запазен почерк.

„Сграфитото е компрометирано отдавна и при всеки ураганен вятър или буря крие риск, но неговото възстановяване е твърде сложна операция“, призна и синът на автора Димитър Рачев.

Той си спомня, че дори е участвал при направата му, семейството отдавна е правило опити да се започне реставрация и консервация на огромното пано, но все е удряло на камък. Самият автор на няколко пъти е ходил по институциите в сградата и е настоявал за това. То е най-голямото от този род в Бургас. Разположено е върху 240 кв.м. „Направено така, че е вечно, ако се съхранява правилно. Отчупено е, защото отгоре е паднала ламарина, която го е предпазвала. Бихме се включили във възстановяването, още повече, че пазим дори боите от него“, заяви художникът Димитър Рачев - син на автора. Той обаче казва, че баща му е огорчен от предходни подобни мероприятия, свързани с възстановяване на негови творби, защото собствениците на сградите не възлагат това на автора, а на други изпълнители, които не спазват точно технология и това води до изкривяване на първообраза на творбата. Той даде за пример сграфитото на Строителния техникум.