Понеделник, 23 Nov 2020
    
Бургас

Мая Манолова атакува с въпроси новия директор на РИОСВ-Бургас

  20.10.2020 17:44  
Мая Манолова атакува с въпроси новия директор на РИОСВ-Бургас

Михаил КОЛЕВ

 

Лидерът на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пристигна днес в Бургас, за да се срещне с новия директор на РИОСВ в морския град Детелина Иванова. Поводът бе качеството на въздуха в морския град, тъй като до Манолова са достигнали много оплаквания от жители на четири бургаски комплекса за неприятна миризма. Заедно с бившия омбудсман бяха и политикът от Движение „България на гражданите“ и Живко Табаков, лидер на Движението в Бургас.

Те са пожелали и среща с ръководството на местен завод, но такава им е била отказана. Пред Иванова те сигнализираха за сериозни разминавания в данните, които дава станцията на Общината и тази на авторитетна международна организация, базирана в САЩ. Разликата е, че тази в Бургас показва данните за цял ден, докато американската на момента.

„Хората трябва да имат достъп до сертифицирана станция и всеки да може в реално време, ако му мирише на неприятно, да види какво се случва около него или до други места, за които има информация, че се усеща някаква миризма. Бургазлии искат данни на моменти, а не за 24 часа. Всеки има право информация и да знае какво диша“, каза още Манолова.

Директорът на РИОСВ-Бургас отговори, че при тях няма данни за превишения, измерванията показвали показатели, които са в допустимите норми. При това положение няма как да се наложат санкции.

„Данните, които Вие ми предоставяте, не мога да кажа до колко са показателни, но ние ще ги проверим“, допълни Иванова.

На питане от страна на Мая Манолова дали се предвижда закупуването на такава станция, която да показва в реално време качеството на въздуха, директорът на РИОСВ-Бургас заяви, че това трябва да се обсъди с ръководството и самата тя няма как да вземе такова решение.

Друг от въпросите,който Манолова и придружаващите отправиха към нея е, дали тя е избрана чрез конкурс за поста директор и дали е временно или постоянно изпълняващ тази длъжност.

Иванова им отговори, че не заема временно този пост, а ще остане там, докато бъде организирам конкурс. Все още няма избрана дата за него, като това трябва да бъде направено от Министерството на Околната среда и водите.