Неделя, 29 Nov 2020
    
Спорт

От „Академика“ нямат против стена на славата в „Арена Бургас“

  20.10.2020 12:56  
От „Академика“ нямат против стена на славата в „Арена Бургас“

Георги РУСИНОВ

 

От държавното дружество „Академика“, чиято собственост е „Арена Бургас“ нямат нищо против да се изгради стена на спортната слава. Това обясни пред репортери председателят на Спортната комисия към Общински съвет – Бургас Йордан Георгиев. Самият той е говорил с директора на дружеството Пламен Манолов. Докладна за изграждането на такава е входирал Манол Тодоров от ДБГ-Бургас.

„Мога авансово да кажа, че още вчера съм разговарял с директора на Академика Пламен Манолов и той приветства идеята. Предстои чисто организационно да се прецени къде в залата могат да се направят двете неща и съответно колко ще струва“, заяви Георгиев.

Тодоров коментира, че идеята му е отдавна и дори преди време е събрал подписка сред бургаските спортисти, които са посочили, че категорично са за идеята.

„Сега вече в качеството си на общински съветник мисля, че е редно да входирам подобна докладна. Още повече, че ще имаме и подходящо място къде да се направи – залата „Арена Бургас“. Задължително е според мен да се направи, защото Бургас е раждал големи шампиони дори на олимпийско ниво. Надяваме се да продължава да ражда такива“, каза Тодоров.

Той добави, че най-логично е стената на славата да е именно в „Арена Бургас“, което ще е най-модерното спортно съоръжение в страната.

„Представете си каква визитка за Бургас ще е това, тъй като тук ще идват спортисти от цял свят и ще видят шампионите ни. Говорили сме с роднините на някои от спортистите, които не са сред нас и заявиха, че няма проблем да дарят медали, купи, екипи. От тук нататък съм убеден, че колегите в Общински съвет ще го подкрепят това и оперативно в следващите 2-3 месеца трябва да действаме, за да се случи“, добави той.

Защо не в Парк „Арена ОЗК“? Според Тодоров фактът, че е лимитирана зала за плувни спортове не е най-подходящ за стена спортната слава.

„Предложението в тази докладна е общинската администрация да поиска разрешение от „Академика“, защото все пак това е държавна собственост. Чисто финансово предлагаме да се финансира от общинския бюджет. Тук отварям една скоба, че говорим за изграждане на не много голяма стена, която в никакъв случай няма да бъде нещо много скъпо. Затова не искаме да се строи отделна сграда  са Музей на славата например. Предварителен разчет нямаме“, коментира общинският съветник от ДБГ.

Вече пък имало и готов списък изготвен от Веселина Деведжиева от отдел „Спорт“ към Община Бургас със значимите спортисти и постиженията им през годините.

„Значимите имена са поне двадесетина. Става въпрос за хора спечелили олимпийско злато, световни и европейски първенства. Иначе например също ми изплуват имената на Радостин Кишишев и Златко Янков, които са от златното поколение български футболисти. Янков е 4-и в света. Какво по-хубаво от това екипът или медалът му да са в тази стена на славата? Имаме страшно много значими спортисти – Никола Станчев, Георги Костадинов и много други. Най-важното е стената да я надграждаме и с бъдещи успехи и да става все по-голяма“, каза още Тодоров.

Йордан Георгиев приветства идеята. Първоначална негова визия е била по-скоро за алея на славата край морето в стил Лос Анджелис.

„Аз мисля, че малко трябва да бъде променена докладната в някои аспекти. Трябва да разделим стената на славата от експозицията на атрибути и награди. Моята лична идея е, че действително трябва да има стена на славата, където да се изписват имената на заслужилите спортисти и това трябва да стане след като Общински съвет приеме едни критерии кой може да бъде изписан със златни букви и при какви постижения. Това ще е едното ми предложение. Другото ще е да има постоянна действаща експозиция, в която да бъдат излагани купи, медали, атрибути и други свързани с успехите на спортистите“, коментира той.

А залата според него е подходяща, защото е световна практика купите и медалите на спортистите да се излагат там.

„Най-важното е да има къде да стоят тези трофеи. Ето преди една седмица беше спечелена Суперкупата на България по волейбол и стои в кабинета на президента на волейболния клуб“, посочи Георгиев.

Докладната записка тепърва ще бъде разгледана на Спортната комисия и гласувана в края на октомври на сесията на местния парламент.