Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

Предлагат д-р Георги Хубчев посмъртно за почетен гражданин

  20.10.2020 11:32  
Предлагат д-р Георги Хубчев посмъртно за почетен гражданин

Георги РУСИНОВ

 

Починалият от коронавирус шеф на АГ отделението в МБАЛ „Дева Мария“ д-р Георги Хубчев ще бъде предложен посмъртно за почетен гражданин. Това обяви общинският съветник Константин Бачийски. По време на заседанието на комисията по икономика към Общински съвет – Бургас той обясни, че заедно с колегите си ще внесат докладна за това.

По време на разглеждането на докладната на кмета Димитър Николов с предложенията за тазгодишните почетни граждани бе припомнено, че по правилник местния парламент може да удостоява до 5 души с почетен гражданин. Проблемът е, че тази година има девет предложения.

Така според председателя на Общински съвет – Бургас проф. Севдалина Турманова ще се наложи общинските съветници да изберат петимата с най-много гласове по време на сесията в края на октомври.

Дали ще има сърдити, които няма да станат почетни граждани предстои да видим. Общински съветници напомниха, че те също могат да дават почетна значка, а кметът ключът от кулата на града.

Имената в списъка с предложения са: Вярка Андонова, Дора Димитрова Барева-Георгиева, Захари Христов Чернев, проф. Иво Керемедчиев (посмъртно), Нейчо Попов (посмъртно), Петър Иванов, Стоя Янчева, Стоян Апостолов и Цанко Цанков.

Предложението за плувеца идва от Инициативен комитет начело с председател Мария Чалъкова, която е и негов треньор. Той е многократен републикански шампион в дисциплините „Бруст“ и „Съчетано плуване“. Носител е на национален рекорд при младежите. Първите си златни медали печели на турнир в Германия. Две години поред постави невероятните рекорди за плуване в басейн и преплуването на Бургаския залив.

Андонова е предложена от Мара Филипова от сдружение „СП 2004 Бургас”. Тя е общественик, работила дълги години в Червения кръст. Била е и председател на Българо-китайското дружество в Бургас.

Директорът на Електрото Коста Папазов предлага Дора Димитрова Барева-Георгиева. Тя е известен хореограф и ръководител на танцови състави в бургаски училища. Работила е и в читалища в Созопол, Черноморец и Китен. Барева е носител на редица национални и международни награди. През 2012-а й е присъдена титлата „маестро“.

Председателят на Сдружението на българските артисти Христо Мутафчиев номинира бургаската поп легенда Захари Чернев. През 2020-а той навършва 75 години и отбелязва 55 години на сцена. Носител е на множество български и световни награди. Захари Чернев организира и редица от благотворителни концерти в творческата си кариера.

Издателят Румяна Емануилиду като председател на „Общество за духовни изяви“ предлага посмъртно да бъде удостоен с приза почетен гражданин на Бургас – проф. Иво Керемидчиев. Композитор, звукорежисьор, професор по музикорежисура, Керемидчиев е лауреат на „Кристалната лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци през 2015-а и на „Кристално огърлие“ през 2019-а (посмъртно), създал е специалността „Звукорежисура“ в Бургаското музикално училище. В края на миналата година бе представена книга за него.

Той е обучил много хора,  в електронните медии на Бургас работят негови ученици и студенти.

Следващото предложение е от директора на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ Калин Сърменов. То отново е за удостояване посмъртно за почетен гражданин и е за Нейчо Николов Попов. Той е един от създателите на Сатиричния театър, където работи като актьор и режисьор до края на жизнения си път. През целия си живот изтъквал факта, че е горд бургазлия. Същото повтаряла и покойната му съпруга Стоянка Мутафова, което потвърждава, че Бургас е артистичен град.

Треньорът по борба Петър Иванов намира място сред предложенията за почетен гражданин. Номиниран е от друг треньор по борба – Николай Дачев. В кариерата на Иванов има редица успехи на национално и международно ниво. Златни медали има от Световно за младежи, Европейско за младежи в две поредни години. Най-големият му успех е през 1980-а, когато става световен шампион. На Олимпиадата в Москва завършва шести.

Общественичката Стоя Янчева е следващото предложение за почетен гражданин. Тя е предложена от народната певица Златка Ставрева. През целия си съзнателен живот Янчева се занимава активно с обществена дейност. Радетел е и работи за утвърждаване на тракийската култура в града.

Фоторепортерите Тодор Ставрев и Румен Раканов, представители на Инициативен комитет, предлагат автомобилния състезател Стоян Апостолов за почетен гражданин на Бургас. Апостолов е удостоен с Майстор на спорта автомобилизъм. Съпругата му и дъщеря му също са състезатели. След кончината на жена му всяка година около 8 март, Апостолов организира „Рали за жени Елена Апостолова“.

Почетните граждани на Бургас по традиция се удостояват на празника на града – Никулден, по време на тържествената сесия на Общински съвет – Бургас.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил