Вторник, 01 Дек 2020
    
Бургас Сунгурларе

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова

  19.10.2020 17:57  
Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова

Започнаха срещи с природозащитни организации, които продължават през цялата седмица. Първата, от които бе проведена днес с Фондация за защита на животните „Четири лапи“. Предстои и провеждането на Ловен съвет с представителство на природозащитни организации и всички заинтересовани страни.

Ще бъдат използвани само приспособления за нощна стрелба и то само в краен случай при усложнена епидемиологична обстановка, свързана единствено със заболяването АЧС при дивата свиня. Това стана ясно на проведена среща между представители на МЗХГ, Изпълнителна агенция по горите и организация за защита на животните „Четири лапи“. Няма да бъдат допуснати промени в ЗЛОД, свързани със  забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата или обществената безопасност. Категорично няма да бъде допуснато използването на отровни примамки, електрошокови устройства, експлозиви и каквито и да е други забранени средства и методи за ловуване, които биха засегнали дивечовите популации и природата като цяло.

Текстовете от предложените промени в проект за допълнение и изменение на Закона за лова и опазване на дивеча, които създават предпоставка за тълкуване и опасност от неправомерната употреба на забранени средства ще бъдат прецизирани и уточнени. 

Споделена беше наложената практика в страните Чехия, Германия, Белгия и Унгария, които са променили своето ловно законодателство. „Тези страни решиха, че справянето със заболяването АЧС по свинете е по-важно от приходите от ловен туризъм и опитът им показва, че в борбата с Африканската чума, използването на такива приспособления са изключително ефективни за отстрела на дивата свиня, особено нощем. В посочените страни, както и в България ловът на дива свиня е разрешен и през нощта“, подчерта инж. Юлиян Русев от Изпълнителна агенция по горите. Уредите и средствата за нощно виждане ще могат да използват само длъжностни лица, с придобита правоспособност за ловуване, регламентирани със заповед на министъра на земеделието, храните и горите.

Всички предложения и становища ще бъдат отново обсъдени на предстоящ Ловен съвет и ще бъдат внесени в Министерски съвет след като има консенсус по тях.

 


Анкета

Притеснява ли ви втората вълна от коронавирус?


Резултати

Мнения

Мнения
Доц. д-р Хюсеин Йеменджиев: Надявам се уредът ни за измерване на качеството на водата да се произвежда серийно
  29.11.2020 18:49      

Преподавателят във ВХТИ, заедно с колегата си проф. Валентин Ненов, са създатели на уникалното устройство