Понеделник, 25 Яну 2021
    

Несебърски ученици се запознаха с Чудомировите разкази

  19.10.2020 17:53  
Несебърски ученици се запознаха с Чудомировите разкази

В Артиум център се проведоха Дни на Чудомировите разкази. Те бяха посветени на 130-тата годишнина от рождението на писателя и художника Димитър Чорбаджийски, чието творчество оставя ярка следа в българската литература и живопис.

В Дните на Чудомировите разкази специално внимание бе обърнато на децата. За тях в Артиум център се проведе серия от открити уроци, под формата на образователни лекции, целящи да запознаят ученици от всички училища в община Несебър с творческия път на този изключително сложен, многопланов и многопластов човек и творец.

Лекциите бяха водени от Денис Гонсалвеш и Веселин Столев. За децата бе излъчен кратък биографичен филм за Чудомир. Учениците се запознаха с произведения от литературното творчеството на автора, което излъчва жизнелюбие, доброта, остроумие и ведрост, но и трезв реализъм, сетивност за измеренията на трагичното, скептицизъм. Неговите герои са популярни и обичани от поколения българи, а издадените от него пет сборника са преиздавани повече от 60 пъти. По време на посещението си децата имаха възможност да се запознаят и с изложбата от репродукции на акварели на Чудомир, експонирана в Артиум център.

Изхождайки от разбирането, че докато сатирата е скалпел, хуморът е мехлем за раните от човешки недъзи и обществени пороци, Чудомир има уникалната дарба да осмива без да унизява и да критикува, без да обижда.

Безкраен и неизтощим хуманизъм движи перото и четката му в търсенето на българското и общочовешкото. Неговите герои са земни, жизнени и мъдри като самата Природа. Затова са толкова популярни и обичани.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил