Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бургас Култура

Показват в юбилейна изложба картини на Роджер Краев

  19.10.2020 16:47  
Показват в юбилейна изложба картини на Роджер Краев

Дона МИТЕВА

Юбилейна изложба откриват  утре вечер  от 18.00 часа на влюбения в морето и синия цвят бургаски художник Роджер Краев. Поради заболяване на твореца той няма да присъства физически в залата на дружеството на Бургаските художници, но пък за сметка на това присъства  в платна, които са 21 на брой и са  подредени с много внимание и любов от неговата спътница в живота Анета Краева. Майстор на чистия тон, на ярките цветове Краев показва картини, част от които са рисувани тази година. Как успява – само той си знае на  „Голямата риба“, „Художник и модел“ са изградени от ярки тонове, стилизации и асоциации. Те съжителстват в изложбата и с по-стари платна, като „Иконата“ например.

„Роджър продължава да живее в ателието, пред платното. Светлите тонове, които използва подсказват за ведър и светъл човек, а той винаги е бил затворен в себе си.Той притежава огромна воля, цялата му мисъл е върху платното“, разказва Анета Краева и не пропуска да спомене, че Роджър има множество изложби както в страната, така и в чужбина.

Негови платна са притежание на колекционери в Германия, Австрия,  Гърция, Испания и други държави. „Той успя да се утвърди със своята емоционалност и хармония между чувство и цвят. Има собствен пластичен език, всичко е асоциация и интуиция“, коментира платната на своя спътник в живота Анета Краева.

75-ата годишнина на Роджер Краев е само повод да се видят неговите платна, да се съберат приятели и почитатели, за да поговорят за картините му и да им се насладят.

Преди време Максимилиян Киров, доктор на изкуствознанието   бе казал за бургаския художник: „В творбите на Роджер Краев  се налага подчертано експресивния момент. Това означава, че конструктивните аспекти  при изграждането на формите отстъпват на заден план пред стремежа да се покаже усещането за динамичния живот, който протича в рамките на  композиционното пространство“.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил