Вторник, 26 Яну 2021
    
Любопитно

58 номинации в 5 категории на тазгодишните награди за биоразнообразие

  18.10.2020 17:25  
58 номинации в 5 категории на тазгодишните награди за биоразнообразие

На 22 октомври (четвъртък) от 18.00 часа ще се случи церемонията по връчване на Годишните награди за биоразнообразие и климат' 2020. Мястото е зала "В парка" (малкото НДК) и ще бъдат спазени необходимите противоепидемични мерки. 

Екипът на БФБ благодари за всички получени номинации, които бяха внимателно прегледани и 58 от тях бяха селектирани в 5-те категории на Наградите.

  1. Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието и климата - 23 номинации
  2. Най-добър журналистически материал, свързан с опазване на българската природа и климатичните промени - 11 номинации
  3. Активист за природата - 11 номинации
  4. Политик с най-голямо внимание към българската природа - 3 номинации
  5. Награда за отговорни бизнеси (по отношение на природата и климата) - 10 номинации

 

Междувременно на 12 октомври стартира публичното гласуване във Фейсбук събитието на Наградите за биоразнообразие, където гражданите имат възможност да направят своя избор и да определят носителите на наградата на публиката в 5-те категории. Някои от категориите достигнаха вече до нас 1000 гласа, а надпреварата продължава. Гласуването е до 21 октомври 18.00 часа,

На церемонията ще бъде обявено и решението на журито, което тази година е в състав: 
Ива Дойчинова (журналист с активна гражданска позиция, зам. главен редактор на програма „Христо Ботев“ на БНР и лице на множество социални кампании), Радослав Парушев – писател и адвокат, който вълнува и провокира със своите романи и разкази (напр. последният му роман „Изнасилени от чудеса“), Лили Гелева - актриса и певица, със своя социална кампания за замърсяването с пластмаса и личната отговорност “Писмо в бутилка”, Красимира Величкова – изпълнителен директор на Българския дарителски форум – най-голямото сдружение на дарителски организации в страната и Димитър Димитров, предприемач, организатор на планинския ултрамаратон "Пирин Ултра", част от Световните серии по скайрънинг.

Биоразнообразната година (от май 2019 до май 2020) беше наситена с важни за българската природа събития и хора, които са дали своя принос за запазване на ценни места и видове, помогнали са в усилията за намаляване на климатичните промени, борили са се за защита на своите граждански права и възможността да живеем в здрава околна среда. Радостно за нас е, че расте броят на отговорните бизнеси, които имат отношение към природата и климата и с малки или по-големи стъпки помагат промяната да се случи и у нас.

Все още обаче номинациите на политици с внимание към природата остават забележително най-малко (две от тях са били номинирани и в предишни издания), което е обяснимо предвид ситуацията в страната и продължаващото обществено недоволство и протести. Високият брой на  номинираните журналисти и техните смели текстове и репортажи за горещи екологични теми  показва, че въпреки незавидното ни място в класацията за свобода на медиите, у нас все още има качествена и обективна журналистика, която заслужава да бъде отличена и подкрепена.  . 

Въпреки специфичността на условията в момента, организаторите от БФБ се надяват, че официалната церемонията на Годишните награди за биоразнообразие и климат' 2020 отново ще се превърне в  истински празник, на който да се отличат най-добрите постижения, да се припомнят успехите и проблемните случаи, да се даде гласност на малки и големи кампании и акции за запазване на природата и хората. 

За музикалната част на празника ще се погрижат „Керана и космонавтите“, а срещите с интересни или любими хора и изложбите в уютната зала "В парка" ще допринесат за доброто настроение на гостите. За да се спазят необходимите мерки за сигурност и да се съобрази с капацитета на залата и изискванията за социална отговорност е необходима предварителна регистрация на [email protected] до 20 октомври (18:00 часа).

Присъждането на Годишните награди се организира от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „GameON!”, финансиран от програма DEAR на ЕК.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил