Неделя, 17 Яну 2021
    
Любопитно

Лодки с по тон и половина улов паламуд излизат на юг

  16.10.2020 17:08  
Лодки с по тон и половина улов паламуд излизат на юг

Георги РУСИНОВ

 

Тези дни социалните мрежи завряха от снимки с паламуд, както морето ври от наличието на хищната риба. Рибари се хвалят с богат улов в Приморско, Царево, Ахтопол, Синеморец. Всички обаче са категорични – най-много паламуд има в Ахтопол. Рибари от Царево потвърдиха пред наш репортер, че в момента има много риба.

„В Ахтопол го помляха паламуда. Имаше лодки, които излязоха с по тон-тон и половина улов. Сега и зарган има много. Вечерно време сме виждали направо да ври морето. Чернокопът му е рано да идва още, а сафрида го няма. Иначе цяло лято имаше, но моментът, в който дойде паламудът и изчезна. Сафрида всичко го яде – и леферът и паламудът, дори и по-едър чернокоп“, обясни Георги Атанасов.

Рибарите коментират, че определено хубавото време е причина да има толкова много риба в момента.

„За паламуда е важно колко хайвер ще се излюпи, което зависи от течения, води, температура на водата. Годината е благоприятна, а на него сега му е периодът да мигрира. По-хубавото време този октомври определено е от значение. Има години, когато се покаже за малко паламуда и после изчезва. В края на септември започна да се появява още. Имаше преди това малко вълна, но от момента, когато падна, взе да излиза“, продължава Георги.

В Приморско също се похвалиха с добър улов най-вече край Китен. Друго любопитно, което рибари коментират е защо най-много паламуд се съсредоточва в Ахтопол. Причината, оказва се, е географията. При мигрирането на рибата от север на юг моментът, в който стигне до Маслен нос, пътят й представлява права, насочена на юг, която приключва в Ахтополския залив.

Царевци коментират още, че тези дни всички лодки се насочват към Ахтопол. Преди няколко дни приморци хванали близо 1000 риби. Царевци отскачали към Китен. Изобщо, истинска рибарска миграция тече на юг в последно време.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Николай Урумов, актьор: Моноспектакъл се прави от личности
  18.10.2020 14:42      

„Радват ме малките деца, които сега откриват света и започват да стават големи със