Сряда, 21 Oct 2020
    
Бургас Общество

Майстори ще помагат на хора в нужда в Бургас

  16.10.2020 15:31  
Майстори ще помагат на хора в нужда в Бургас

Михаил КОЛЕВ

 

Община Бургас е обсъдила с Министерството на труда и социалните политики идеята техници да помагат на хора в нужда. Това заяви днес в морския град зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя се срещна с екипите на „Патронажна грижа“ от Бургас, Камено и Айтос, с които проведе работна среща. Идеята е към мобилните екипи на община Бургас, които помагат на възрастни хора и такива, които са с увреждания или не могат да се обслужват сами по време на карантина, да се присъединят и служители, извършващи дребни домашни услуги.

По време на пандемията услугата „Патронажна грижа“ се е оказала един от най-хубави инструменти, който е от голяма полза на местните общини в грижата за хора в затруднено положение, каза още Русинова. Ежедневно в Бургаска област се обслужват 1500 човека, от които 750 са в самия областен център, което показва завишен интерес и нуждата от още работна ръка. 

За пръв път пък личните асистенти ще бъдат регламентирани като като държавна делегирана дейност, добави Зорница Русинова.

„Плановете са ни да се наемат повече хора в патронажните грижи и услугата да достигне до максимално повече хора. Есента и зимата няма да са лесни, предвид и ситуацията с COVID-19. Предвидили сме по новото финансиране от ЕС, което е в размер на 440 млн лева, около 50 млн да бъдат отделени за патронажите, за да може през следващата година да продължи тази програма. Преговаряме с Европейската комисия за следващия програмен период и се надяваме, че с голяма част от европейските средства ще успеем да надграждаме“, каза още тя.


Анкета

Каква зима ни очаква?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Красимир и Мария Слабакови – художници:Фазаново е нашата носталгия
  20.10.2020 15:18      

Хлябът ни не е предназначен за препродаване, той е направен за споделяне. Това, което се споделя чрез него не е насъщният, а добротата