Събота, 31 Oct 2020
    
Бизнес

15 млн. лв. е дупката в бюджета на Бургас

  15.10.2020 17:49  
15 млн. лв. е дупката в бюджета на Бургас

Дона МИТЕВА

Заради спадовете на данъчните приходи и на местните данъци и такси, Община Бургас е с дефицит от 15 млн. лева, заради спада на приходите от местните данъци и такси, предизвикан от ковидпандемията. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, пред бургаските медии, който по-рано днес се срещна с кмета Димитър Николов.

„Картината е сериозна и стряскаща дори и за големите общини. Положението не е никак розово и за община Несебър, където също бях. Кметовете потвърдиха, че заради спадовете в приходите, като цяло общините отиват на минус. Градоначалниците на тези администрации трябва да намерят начин и да вържат двата края, тъй като общинските бюджети, за разлика от републиканския, не могат да завършат на минус. По тази причина вече коментираме едно общо предложение да се намери механизъм, в който държавата временно, безлихвено да финансира  дефицитите с хоризонт 2021 година“, коментира Пламен Димитров.

Още другата седмица синдикатите и Сдружението на общините ще седнат на една маса, за да обсъдят варианти за решаване на проблема. Досега е коментирано само предложението държавата да помогне с безлихвен заем, който да бъде връщан след година. По думите на Димитров  е  нужна е буферна безлихвена инжекция, с която администрациите да могат да прекарат зимата.

„Щом големите общини са в това положение, какво остава за малките. Картината е много сериозна. Ние искаме да подкрепим Сдружението на общините, които коментират ходове с финансовия министър  Очевидно става дума за няколко стотин милиона лева, с които трябва да бъде подкрепена местната власт. И този безлихвен заем да бъде върнат до края на другата година“, добави Пламен Димитров.

 


Анкета

Каква зима ни очаква?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил