Вторник, 26 Яну 2021
    
Бизнес

15 млн. лв. е дупката в бюджета на Бургас

  15.10.2020 17:49  
15 млн. лв. е дупката в бюджета на Бургас

Дона МИТЕВА

Заради спадовете на данъчните приходи и на местните данъци и такси, Община Бургас е с дефицит от 15 млн. лева, заради спада на приходите от местните данъци и такси, предизвикан от ковидпандемията. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, пред бургаските медии, който по-рано днес се срещна с кмета Димитър Николов.

„Картината е сериозна и стряскаща дори и за големите общини. Положението не е никак розово и за община Несебър, където също бях. Кметовете потвърдиха, че заради спадовете в приходите, като цяло общините отиват на минус. Градоначалниците на тези администрации трябва да намерят начин и да вържат двата края, тъй като общинските бюджети, за разлика от републиканския, не могат да завършат на минус. По тази причина вече коментираме едно общо предложение да се намери механизъм, в който държавата временно, безлихвено да финансира  дефицитите с хоризонт 2021 година“, коментира Пламен Димитров.

Още другата седмица синдикатите и Сдружението на общините ще седнат на една маса, за да обсъдят варианти за решаване на проблема. Досега е коментирано само предложението държавата да помогне с безлихвен заем, който да бъде връщан след година. По думите на Димитров  е  нужна е буферна безлихвена инжекция, с която администрациите да могат да прекарат зимата.

„Щом големите общини са в това положение, какво остава за малките. Картината е много сериозна. Ние искаме да подкрепим Сдружението на общините, които коментират ходове с финансовия министър  Очевидно става дума за няколко стотин милиона лева, с които трябва да бъде подкрепена местната власт. И този безлихвен заем да бъде върнат до края на другата година“, добави Пламен Димитров.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил