Вторник, 26 Яну 2021
    
Бизнес Бургас

Включиха и PSR-теста в новогодишните оферти за чужбина

  13.10.2020 11:52  
Включиха и PSR-теста в новогодишните оферти за чужбина

Дона МИТЕВА

Македония, Сърбия, Албания, Хърватия, че и Румъния, както и множество екзотични дестинации са модерните тази година предложения за отпразнуване на коледните и новогодишни празници. В контекста на пандемията туроператорите, които работят с екскурзии и почивки в чужбина, започнаха да предлагат своите оферти за онези българи, които искат да посрещнат на чужда земя следващата година. Прави впечатление, че в контекста на пандемичните условия, почти липсват обичайни дестинации като Испания, Италия, Франция.

Традиционните Турция и Гърция се появяват в офертите, като за втората дори се предлагат и допълнителни услуги, включени в цената, като  попълване на декларации с QR-код или правене на PSR-тест. Така, както писиарите бяха част от атрактивните първи оферти след като стана възможно да се пътува за Турция.

Една част от празничните оферти включват в цената и теста, както и по 10 лева за попълване на декларацията. Други, които са принципно по-евтини, обаче изрично подчертават, че тези документи трябва да са налични.

 Така например 3 нощувки със закуски, плюс галавечеря в хотел „Secret Paradise 4*“, Неа Каликратия - Халкидики, струва при ранно записване 329 лева. Под офертата е записано: „За влизане на територията на Република Гърция се изисква от всички чуждестранни граждани да попълнят онлайн формуляр поне 24 часа преди пътуването си. Той съдържа детайлна информация за отправната точка на пътуващия, продължителността на предишни престои в други страни, както и адреса, на който ще отседне в Гърция. Попълненият формуляр генерира уникален код (QR), който бива проверяван от граничните власти“.  При същите условия е и посрещането на Нова година  с 3 нощувки със закуски и вечери  и галавечеря в хотел „Porto Palace 5*“ - Солун, само че цената е  538 лева.

Нова година в 4-звезден хотел в Атина струва минимум 449 лева. Цената включва пътуване с автобус, три нощувки със закуски. Новогодишната вечеря се заплаща допълнително - 145 лева за възрастен и 70 лева за дете до 12 години. Тестът, който на повечето места е с цена 120 лева, ако се прави самостоятелно, както и декларацията с QR-код, която по принцип е безплатна, са включени в пакетната цената.

„Нова година в Кавала в хотел “Esperia" 3* - със собствен транспорт. 3 нощувки с включени закуски и вечери. Включен PCR-тест!“  - така се рекламира друга оферта, а цената за четири дни е 375 лева.

Всички екскурзии, посещения на забележителности и атракции се заплащат допълнително, извън базовата цена и независимо от това каква е избраната дестинация.

Голяма част от туроператорите съветват да се прави застраховка „Отмяна на пътуване“, която по принцип не е задължителна, но заради пандемията е много актуална, защото не се знае до последния момент дали ще се реализира пътуването.

За хората с по-дълбоки джобове и вкус към приключенията туроператорските фирми предлагат и незабравима Нова година на остров Занзибар, която трае девет дни. Почивката в Танзания е с цена от 3989.89 лева. В нея не са включени разходите за виза – 55 евро на човек, доплащане за ранно настаняване, както и ценате на допълнителните екскурзии, която варира от 40 до 85 евро. Предвидени са и разходи по 5 евро на човек за бакшиш на екскурзовод и шофьор на ден. Те се плащат от хората, участвали в дадената екскурзия.

Празникът  в Черна гора и Дубровник – 4 нощувки в тризвезден хотел се продава за 340 лева. В любимия на много българи Истанбул цените за посрещане на Нова година варират в широки граници в зависимост от звездите на хотела и от броя нощувки. Средно може да се намери оферта за около 250-350 лева. Подобни са цените за Одрин, Текирдаг, Чанаккале и други дестинации в южната ни съседка.

Нова година в Крагуевац, Сърбия, струва 449 лева, за Белград има и по-скъпи оферти. Наздравица в Сараево може да се вдигне срещу 560 лева и тридневен престой в добър хотел, а пък в Охрид или Скопие, при съседите от запад, цената за подобно удоволствие е между 360 и 530 лева.

Румънците това лято направиха туризма, особено по Северното Черноморие. За зимата не липсват оферти за посрещане на празниците в северната ни съседка. Срещу 380 лева може да се вдигне новогодишна наздравица и в Букурещ.

Това са цените за ранни записвания. Следващия месец те ще скочат с още 10-20%.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил