Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

70% от европейците стават жертви на фалшиви новини

  12.10.2020 14:38  
70% от европейците стават жертви на фалшиви новини

Дона МИТЕВА

До 70% от европейците стават жертви на фалшиви новини. По-голямата част от тези новини се разпространяват не от изкуствени алгоритми, а от хората. Тези  на възраст между 50 и 60 години са най- доверчиви. Причината, която се смята за основна е, че те не четат съдържанието, а разпространяват само заглавието. Тези данни бяха представени  от  проф. Татяна Дронзина от Философския факултет на Софийския университет  по време на срещата на медиите с участниците и гостите на заключителния етап от проекта на РУО - Бургас и Фондация „Европартньори 2007“ -  „Фактите, моля! Борба против фалшивите новини - национални и европейски политики насочени към младежта ”.

Младежи и техните преподаватели от 11 области на страната имаха възможност да дискутират с хората, вземащи решения  по въпроса, какво може да бъде направено у нас  на  всички равнища, за да се ограничи разпространението на фалшивите новини. В залата присъстваха Зейнеп Ходжа от МОН, представителите на образованието в синдикатите: Янка Такева – СБУ и Юлиян Петров – „Образование“ към КТ „Подкрепа“, народните представители Ася Пеева и Димитър Бойчев, областният управител Вълчо Чолаков, и зам.-кметът Йорданка Ананиева. Те поднесоха своите поздравления към младите хора.

„Не можем до всеки журналист да сложим човек, за да следи дали той спазва закона, нито до всяко дете да има полицай, който да внимава  дали то не е станало жертва на фалшиви новини. Но можем да  се научим да мислим всички критично и да отхвърляме онова, което не изглежда достоверно и надеждно като информация“, категорична е проф.  Дронзина. Тя смята, че в хода на пандемията фалшивите новини процъфтяват и това не можа да се избегне. „Там, където я няма истината, а ние все още не знаем истината за COVID-пандемията и какво причинява това страшно заболяване, естествено има и слухове“, посочва професорът.

Едни от най-разпространените фейкове са, че това е изкуствен вирус, пуснат от: А – Китай, Б - Русия, В - САЩ, Г – от друг неизвестен. Не се изключват и  конспирации за пръст на извънземните в коварната пандемия. Има варианти на фалшиви новини, че ЕС няма да помогне и затова България трябва да се обърне към Евроазийския съюз.

Представители от Варна дадоха пример за разпространяване на листовки с фалшивото твърдение, че няма пандемия и че не трябва да се носят маски и не трябва да се мият ръцете.

„Хубаво е да си мием ръцете, независимо от това доколко вярваме в това, че има или няма пандемия, защото европейците са се спасили от много заболявания точно защото  са започнали да си мият ръцете“, припомни проф. Дронзина.

Младите хора са родени с интернет и добре се ориентират какво се случва във виртуалното пространство. Въпреки че имат по-малък житейски опит „имат едно по-добро чувство към интернет пространството“, смята професорът от СУ.

Проектът дава възможност за още по-сериозен поглед на всичко онова, което излиза в интернет. Изследванията показват, че повече се лъжат младежите от малките населени места, където източниците за информация са по-ограничени.

В тази връзка и в контекста на проекта, за предпазване от фалшиви новини РУО - Бургас, заедно с проф. Дронзина планират да инициират проекти, свързани с медийната грамотност в малките общини на Бургаска област.

„Целта на проекта бе да обхванем ученици от различни по големина и отдалеченост населени места. Той претърпя и промени, заради пандемията, ограничи се броят на участниците. Надяваме се, че тези, които сега са тук, ще мултиплицират наученото и то ще стигне до повече подрастващи в техните населени места“, обобщи инж. Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието в Бургас.

Заедно с учениците край морето са и техни преподаватели, педагогически съветници, психолози, както и експерти.

Надежда Тодорова, старши експерт по български език и литература от РУО – Сливен, е категорична, че темата е много полезна. „Имаме идея като се приберем в Сливен да използваме опита на колегите и да търсим начин да работим за предпазване от фалшивите новини. Дали ще е по проект, дали в дискусионни форми – ще търсим начини“, каза тя.

По нейни думи, открито и критично за фалшивите новини трябва да се говори още в прогимназията.

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил