Вторник, 26 Яну 2021
    
Мнения

Анна Манукян: Заради войната в Арцах семейството ми емигрира в България

  09.10.2020 16:55  
Анна Манукян: Заради войната в Арцах семейството ми емигрира в България

Михаил КОЛЕВ

 

Вече близо две седмици продължават интензивните бойни действия на теритоторията на Нагорни Карабах. Регионът, който се води на територията на Азербайджан, но е под управлението на етническите арменци, е като ябълка на раздора между двете страни, а този път изглежда, че войната може да въвлече и световни сили като Турция и Русия, смятат международни експерти. 

Ситуация в Нагорни Карабах следи с голям интерес и Анна Манукян. Темата за нея е още по-чувствителна, тъй като началото на тази война преди 27 години е повратна точка в живота й. Именно конфликтът в размирния район през 1993 година е причина нейното семейство да се пресели в България.

„Преди да дойдем тук, моят баща имаше много успешен бизнес - произвеждаше обувки. Но този бизнес спря да функционира заради войната. Тогава аз съм била на 4 години, но ясно помня сирените, липсата на на ток, отопление, базови стоки по магазините... С майка ми избират България, защото покрай бизнеса си татко е познавал тукашния пазар. А и леля ми и нейното семейство живееха тук тогава, т.е. нямало е да сме съвсем сами. В началото не са си представяли, че войната ще продължи дълго, но обстоятелствата се развиват така, че решават да останат трайно тук. Затова и ни е ужасно болно за всичко, което се случва сега там“, казва пред „Черноморски фар“ тя.

Макар далеч от своето родно място и предвид събитията там Манукян продължава да поддържа връзка със свои роднини и приятели, чиито мъже и синове са на фронта. Преди години пък неин братовчед е бил войник именно в Нагорни Карабах. Само за месец служба се е научил да различава шума от стъпките на заек от евентуални такива на „нападателя“.

„Най-общо мога да кажа, че сега всички са притеснени и се усеща онази несигурност, която цареше през 1993-та“, допълва Анна.

Манукян не може да си обясни защо отново в Арцах, както е на арменски историческото име на Нагорни Карабах, военните действия са подновени. Според нея никой от арменския народ, както и от азерите, не иска това да продължава. Тя вижда в целия конфликт и страхотна пропаганда и това я плаши, защото „фалшивите новини водят само до още повече напрежение“.

„Аз силно искам всичко това да приключи. Но политиката е сложна игра и до голяма степен играчите в този конфликт и целите им ще определят дали той ще приключи, или ще се използва занапред“, добавя Анна Манукян.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил