Вторник, 26 Яну 2021
    
Бизнес Карнобат

Родни застрахователи не искат клауза „суша“

  09.10.2020 11:36  
Родни застрахователи не искат клауза „суша“

Дона МИТЕВА

Българските застрахователи не желаят да покриват застраховка с клауза „суша“ в застраховката, категоричен е зърнопроизводителят Илия Проданов, който е и зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България.

Във връзка с това, че от няколко години вече Бургаски регион е засегнат от суша и има опасност от фалити на стопанства, той коментира, че в сътрудничество с Асоциацията се правят първи опити австрийски застраховател да прави подобни застраховки у нас.

„Този брокер успя да издейства от чуждестранна компания, пробно на няколко места в страната има съставени полици. В момента асоциацията успя да договори добри, приемливи условия. Проблемът е в това, че за да има едно такова застраховане, трябва да има частично финансиране на премията от държавата.

Проблем също е и това, че в момента застрахователят е един и няма конкурентна среда, от една страна, а от друга, ако държавата реши да дофинансира, ще излезе, че налива пари в една компания и то в случая чужда“, коментира Проданов. Той е убеден, че ако има няколко застрахователя, шансовете да се включи държавата се увеличават. И подчертава, че асоциацията прави опити да вкара застраховане с клауза „суша“.

По думите на Проданов, тази компания, която в момента навлиза сред земеделците работи на ниво сателит. Липсва човешкият фактор, което е предпоставка за сигурност и липса на измами. „Няма го идването на място, писане на протоколи, изчисляване на загуби. Чрез мобилно приложение се следи през целия период на застраховката дали се движи в суша, или не. Два са отчетните периоди и на края на всеки от тях застрахованото лице получава по банков път сумата. Няма никакъв досег с хора“, коментира фермерът.

На този етап един от застрахованите е от Карнобат.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил