Сряда, 21 Oct 2020
    
Несебър

Спасиха от смърт рядък вид птица в Бургаско

  06.10.2020 14:18  
Спасиха от смърт рядък вид птица в Бургаско

Михаил КОЛЕВ

 

Граждани спасиха от сигурна смърт рядък вид птица в Бургаско. В началото на месеца Пепа Станкова, главният „виновник“ животното да оцелее, заедно с нейни колеги, пътували с автомобил към несебърското село Тънково. По пътя виждат на телена ограда край нивата горска ушата сова, която се е била закачила и не е извършвала почти никакви движения. Първоначално Станкова не е могла да разбере, че това е птица, а по-скоро я е помислила за парцал, който се вее.

„Като я приближихме с колата и вече тогавва видях, че това е някаква птица. Започна да перка по-силно с крилете и ме загледа. Помислих, че е кукумявка, но в последствие разбрах, че е горска ушата сова, която изключително рядко се среща в България. Казах на едно от момчетата да даде чувал, откачихме птицата от оградата и я сложихме в него“, казва още Пепа Станкова.

След това совата е закарана при неин приятел в Несебър, където изкарва 4 дни престой в клетка. Тъй като е дива птица совата няма как да бъде отглеждана в домашни условия, затова Пепа започва да звъни на институции и природазащитни организации, но за съжаление удря на камък. Обмисляла се е дори идеята, ако птицата умре, то тя да бъде препарирана. За щастие до такъв завършек не се е стигнало. След позвъняване до 112 Станкова успява да осъществи връзка и да подаде сигнал за ранената сова. След един час екип на „Зелени Балкани“ отива в Несебър, взима птицата и я закарват във Стара Загора, където и до днес продължава лечението й във Ветеринарната клиника. Оказва, че совата е със счупено крило, но вече във видимо по-добро и жизнено състояние.

Заради постъпката и бързата реакция на Пепа Станкова и нейните колеги, от „Зелени Балкани“ им даряват 500 евро общо, тъй като в случая се касае за спасен живот на рядък вид животински екземпляр.

Поверието гласи, че ако човек види сова, това не е поличба за лош късмет. Счита се, че те са пратеници на велики новини. Възприемат се за кралски птици, поради което виждането им може да се приеме като признак за предстоящ успех.

На територията на България тя е защитен вид птица, а цената й в Европа варира между 300 и 900 евро.


Анкета

Каква зима ни очаква?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Красимир и Мария Слабакови – художници:Фазаново е нашата носталгия
  20.10.2020 15:18      

Хлябът ни не е предназначен за препродаване, той е направен за споделяне. Това, което се споделя чрез него не е насъщният, а добротата