Вторник, 26 Яну 2021
    
Спорт

„Нафтата“ и търсенето на месията

  02.10.2020 12:57  
„Нафтата“ и търсенето на месията

Георги РУСИНОВ

 

Сагата около „Нефтохимик“ продължава с години. Дали клубът просто ще умре, или в един момент Общината пак ще се наеме да го спасява, е въпрос на време да разберем. Едно обаче е сигурно – някогашният титан в „А“ професионална група, каращ лидерите от цялата страна да се страхуват, идвайки в „Лазур“, е само бледа сянка на величието си. Дори и сянката даже трудно се вижда. Спомените за славата на „Нафтата“ ще си останат само спомени. Както и тези с пълните стадиони в Бургас.

Трудността да се поддържа финансово отборът в „Б“ група е видима. Ролята му там ще е по-скоро на оцеляване и оставане в групата, отколкото на класиране за „А“ група, което към този момент изглежда повече като утопия, отколкото като реалност. Всичко, свързано с „Нефтохимик“ в последните години е гръмки заглавия в медиите, последвано от разочарования и скандали.

Така и не се намери месията, който да спаси финансово клуба. Тежката задача преди време пое Община Бургас. Да, ама дори и голяма община като Бургас не може да си позволи милиони да текат към „Лазур“. Хиляди левове се гласуват от Общински съвет – Бургас годишно уж за детско-юношеската школа, а после се разбира, че отивали за заплати на треньорите и играчите. Така не става. Общински отбори спокойно могат да се подвизават във „В“ група, но не и по-нагоре. Пари, лицензи, по-скъпи играчи, треньори. Всичко това е един воденичен камък на врата на данъкоплатеца и публичния общински ресурс.

Феновете. Феновете е нормално да искат любимият им отбор да се спаси, но никой не е длъжен да го прави без желание. Най-малко Община Бургас. Като няма спонсори, това ще е. Приемаш, че ще развиваш юноши, с които спокойно може да се играе във „В“ група и чакаш нещата постепенно да се случат. Може и спонсори с желание да се намерят тогава. Че нещо все ми се струва, че знайни и незнайни бизнесмени искат просто да си направят пиар покрай името на клуба. Иначе похвално, че феновете изразиха желание да приемат акциите на Общината, ако Анелия Златкова не ги убеди в сериозността си. Толкова по темата от един безпристрастен запалянко на футболната игра.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил