Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас Любопитно

Уникални находки открити при проучване в морето край Бургас (СНИМКИ)

  01.10.2020 15:48  
Уникални находки открити при проучване в морето край Бургас (СНИМКИ)

Михаил КОЛЕВ

 

Уникални находки бяха показани днес в Етнографския музей в Бургас. Ценните предмети са открити при експедиция във водите край Ченгене скеле. Сред тях най-силно впечатление правят и около 25 стъклени предмети, които са били превозвани от кораб и са уникални по рода си. Предполага се, че те са произведени през 17 век в някой от сицилианските градове, като вероятно е трябвало да достигнат с кораб до дадена черноморска държава. Корабът най-вероятно се е разбил, блъскайки се в риф, който и до днес създава трудности в корабоплването. Общият брой на всички намерени артефакти в проучванията на археолозите през лятото тази година възлиза на близо 400.

„Знаехме, че има такъв кораб със стъклени съдове на дъното по нашето море, но преди той е бил търсен на друго място в акваторията ни. Опитите ни сега да намерим кораба обаче се оказаха неуспешни. Възможно е все пак останки от него да бъдат открити“, каза д-р Найден Плахов.

Той добави, че археологията в този район доскоро е била слабо проучена, но нещата вече са се променили.

Част от стъклените съдове са достигнали и до иманяри. На археолозите те били показани от водолаз от Крайморие, който им заявил, че цялото дъно в този район преди години е било покрито със стъклени предмети.

„Нашите разкопки дойдоха в най-подходящото време. За този обект се знае още от 2000 година, но доскоро нямаше никакви проучвания. Такива уникални стъклени съдове няма в никой български музей, освен няколко фрагменти“, съобщи проф. Иван Христов.

На събитието в Етнографския музей присъстваха и кметът Димитър Николов, заедно със зам.-кмета Диана Саватева, както и директорът на Регионално-историческия музей в Бургас д-р Милен Николов. 

„Проучени са само 3-4 % от територията в залива Ченгене скеле, интересна на науката. Очакваме още интересни находки. Ще продължим да помагаме на археолозите финансово и логистично. Откритите находки ще експонираме на място в рибарското селище Ченгене скеле, където изграждаме етнографски комплекс, както и в квартал „Крайморие“. Имаме съмнение, че част от интересните находки от залива Ченгене скеле вече са извадени от водолази назад през годините. Затова призовавам хората, които държат такива предмети в домовете си, да ги върнат в музея, за да направим една внушителна експозиция. Заявявам официално, че Община Бургас ще осигури средства за тяхното откупуване", заяви кметът Димитър Николов.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил