Петък, 22 Яну 2021
    
Бизнес

Предвижда се стопани с пропаднали площи под 80 % от сушата да бъдат компенсирани по de minimis

  01.10.2020 15:58  
Предвижда се стопани с пропаднали площи под 80 % от сушата да бъдат компенсирани по de minimis

Предвиждаме земеделските стопани с пропадналите площи под 80 %  заради сушата да бъдат компенсирани по de minimis. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на среща със земеделски производители в Сливен.  Тя допълни, че към момента се анализират данните от приключилата жътва.

По думите й,  ще се обсъдят два варианта за механизъм по държавната помощ. Единият е компенсация за всички пропаднали площи под 80 % заради сушата, а вторият само за тези стопани, които имат спад в добивите от 30 %. " За пшеницата знаем къде и в кои райони е намален средният добив, с повече от 30% спрямо предходните 5 години.  Това са областите Добрич, Варна, Сливен, Бургас, Ямбол, Силистра и Шумен. В края на месец октомври, когато ще има приключени данни и за реколтата от царевица, ще бъде възможно да се вземе решение за допълнителната компенсация. Тя ще бъде в рамките на около от 8 до 10 млн. лв.“, поясни министър Танева. Тя уточни, че в тази връзка има и изготвен   Доклад за ефекта от въздействието на основните агрометеорологични фактори върху развитието и добивите на основните полски култури в страната през 2019-2020 г. от Селскостопанска академия.

По време на срещата министър Десислава Танева заяви, че следващата седмица предстои УС на ДФЗ да гласува отпускане на  4.6 млн. лв. помощ за пропадналите на 100%  площи от суша, измръзване, градушка и други климатични събития. Те ще се реализират по схема на държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“.  Тя обясни, че всички протоколи вече са обработени. Напълно пропадналите площи са 143 хил. дка, а тези под 100% са 1,193 млн. дка.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Красимир и Мария Слабакови – художници:Фазаново е нашата носталгия
  20.10.2020 15:18      

Хлябът ни не е предназначен за препродаване, той е направен за споделяне. Това, което се споделя чрез него не е насъщният, а добротата