Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас Любопитно

Бивша фолк дива предоставя ресторанта си за следващата осиновителна кампания на кучета

  30.09.2020 15:33  
Бивша фолк дива предоставя ресторанта си за следващата осиновителна кампания на кучета

Георги РУСИНОВ

 

Шест кучета от общинския приют вече имат нов дом и любящи стопани, които да ги гледат. Това стана миналата събота по време на осиновителната кампания, организирана от Община Бургас и неправителствената организация „Спаси Приятел“. Десет бяха общо четириногите, които бяха извозени до Пантеона, където се проведе събитието.

Ден, изпълнен с усмивки и много любов към кучетата с различна съдба от останалите, ден на човещина. Така може да се обобщи денят на 19 септември. Дария Хулка, която е съорганизатор, сподели в интервю пред „Черноморски фар“ преди събитието, че за самата кампания се търсят доброволци, които да разхождат кучетата, да ги хранят, да им сипват вода и да общуват с бъдещите осиновители. След публикуването на информацията във вестника, много хора откликнаха, видя репортер на „Черноморски фар“ на място.

Пристигна дори и народният представител Галя Желязкова от ГЕРБ. Тя също обича кучетата и е собственик на немска овчарка. Събитието уважи и заместник-кметът на Община Бургас Весна Балтина.

„Идеята ни е да продължаваме с подобни акции, в приюта има кучета на различна възраст и с различни размери, които са изключително дружелюбни и любвеобилни и ще направят своите нови стопани много щастливи“, заяви тя и отдели внимание на всяко едно куче.

 

Осиновителите

 

Роко, Чарли, Чоко, Джули, Кари и Бък няма да видят повече приюта. Тях ги приеха специални хора – бъдещите им стопани. Джули например отива в дома на бургазлията Трифон. Тя има специална и нелека съдба – на два пъти е оставяна вързана в Морската градина, където любителите на животни я намират и прибират в приюта. Научавайки за това, Трифон се разплака и прегърна новия си любимец, като й обеща, че няма да й се случи нищо лошо повече.

„Аз за първи път осиновявам, но приятелката ми за втори. В Словакия има сериозна практика в тази посока. Затова дойдохме, видяхме къде е приютът, сега дойдохме тук и се решихме да осиновим кученце“, сподели той.

Друг от осиновителите прибра Чарли в дома си с обещанието, че ще го гледа добре.

„Много е сладко, а аз отдавна искам кученце. Може би ще му оставя това име, тъй като вече е свикнал с него. Дойдох с нагласата да осиновя и това се случи“, заяви бъдещата му стопанка.

Антоанета Алексиева намира сила месец след като последният й домашен любимец е починал, да осинови друг.

„Първо си казах, че няма да гледам повече животинки, но после се реших отново. Две съм намирала на улицата, сега осиновявам. Първото ми куче беше породисто – болонка. Трябва да ви кажа, че тези – непородистите, са също много умни и доста по-благодарни. Когато го вземеш от малко, приема живота си за даденост. Иначе, когато прибереш по-голямо куче, усещаш благодарността му. Погледът му е различен“, обясни с усмивка тя и добави, че си е взела отпуска, за да обърне специално внимание по време на аклиматизацията на новия й любимец.

Цвета и Борис бяха дошли на кампанията с друга цел. Майката и синът преди четири месеца осиновяват Тара от приюта. Дойдоха, за да подкрепят събитието и Тара да види старите си познати. При гледката на хората от приюта обаче кучето се стресира.

„Чувства се прекрасно и е много игрива, но сега се стресира нещо, когато видя хората от приюта и не ще да мърда въобще. По принцип отидохме за малко кученце, но си избрахме нея. Голяма любов е и който не я е усетил, няма как да разбере. Според мен е била домашна преди време, защото е изключително чиста и абсолютно нищо не прави вкъщи, с добри хигиенни навици е. Не знам кой би си оставил животното, но определено е гледана“, заяви Цвета.

Според нея са попаднали на точното за тях куче, но присъствайки на кампанията тя се уверила, че всички са такива и рано или късно намират щастието си.

„Определено държах да е или улично, или осиновено. Понеже няма улични, с мъжа ми решихме да си осиновим от приюта. Според лекаря е между 2 и 3-годишна. Намислихме й един рожден ден на деня, в който я осиновихме. Като дете имах кучета непрекъснато. Сега обаче по-скоро заради сина ми я осиновихме“, каза още тя.

Борис пък е на седмото небе от новия си другар.

„Радвам се, че имам куче. Вече имам домашен любимец. Първо исках котка, но после видях, че куче е по-добре. Повече внимание ти обръща и е най-добрият ти приятел. Първоначално исках по-малко кученце и момченце, но и голямо и момиченце пак е добре“, обясни момчето с усмивка.

 

Равносметката

 

„Можем да кажем, че след толкова години имаше интерес към тази кампания. Последно я проведохме преди 3 години. Отчитаме я като успешна. Надяваме се да сме избрали добри осиновители. Вече имаме обратна информация за 3-4 от кучетата. Пращат ни снимки хората. Имаме готовност да помагаме на осиновителите в процеса на адаптация към новата среда за кучетата. С голяма тъга върнахме кучетата, които бяха осиновени“, коментира пред наш репортер Дария Хулка.

Следва организацията на следващата осиновителна кампания. Дария и приятелката й – бившата фолк дива Вероника, ще опитат нещо различно. Втората притежава ресторант в Бургас, който има и градина.

„Вероника, която обича животните и има заведение с градина, иска през октомври да изкарваме на двора по 1-2 кучета с цел да намерят дом. Ще бъде по-различна кампания от тази, която проведохме. Целта ще е същата иначе. Може би още другата седмица ще направим първата кампания“, обясни Хулка и се надява да успеят преди зимата.

Тя е отворена и към идеи от всички хора, обичащи животните.

„Има много начини. Призоваваме хората да посещават приюта, за да осиновяват. Няма как с една кампания това да стане. Няма как да изкараме всички кучета и да им намерим домове. Затова е важно да видят хората, че това са нормални и социализирани животни“, каза още тя.

В общинския приют в момента има към 100 кучета – малки и големи, които чакат съдба, подобна на тази на Роко, Чарли, Чоко, Джули, Кари и Бък.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил