Вторник, 26 Яну 2021
    
Култура

Месец на киното и книгата предстои в Бургас

  30.09.2020 10:30  
Месец на киното и книгата предстои в Бургас

Диляна СТОЯНОВА

 Изключително богата културна програма очаква жителите и гостите на Бургас. Морският град посреща някои от най-дългоочакваните за годината събития – Международният кинолитературен фестивал CineLibri, ежегодните Есенни литературни празници и филмовият фестивал „София филм фест на брега“.

     18-ото издание на „София филм фест на брега“ ще бъде открито с „Бащата“ на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева. На провелия се миналата година филмов фестивал в Карлови Вари (Чехия) коопродукцията на България и Гърция бе отличена с Голямата награда „Кристален глобус“. В престижния конкурс филмът се е състезавал с още 176 заглавия. На втория ден от мероприятието зрителите ще могат да се насладят на носителя на 4 награди „Оскар“ – южнокорейският „Паразит“ (реж. Понг Джун Хо). Сред гостите на събитието ще бъдат някои от най-талантливите български режисьори – Георги Дюлгеров, Иван Черкелов, Светла Цоцоркова, Анри Кулев, Петър Вълчанов; сценаристът Светослав Овчаров („Сестра“) и операторът Светла Ганева („Имало една война“).

     Изненадите за любителите на киното не свършват дотук. Бургас е домакин на кинолитературния фестивал „Синелибри“. Под надслов „Възпитание на чувствата“ е предвидена богата селекция от филми, разпределени в няколко модула в зависимост от жанровата специфика: „Доводите на сърцето“, „Сънят на разума…“, „Който няма чувство за хумор, няма чувства“, „Музиката е стенограма на емоциите“, „Мъдростта побеждава съдбата“, Само ти, сърце…“, „Когато фактите говорят…“ и др. Заглавията, които ще се състезават за голямата награда за литературна адаптация, са част от модула „Ако всички мислеха еднакво, нямаше да има състезания“. Журито в конкурса за късометражен филм по мотиви от литературна творба се състои от професионалисти с дългогодишен опит зад гърба си: писателят и режисьор Петър Крумов, операторът Калоян Божилов, режисьорът Неда Морфова и актьорът Стефан Денолюбои, както и от дебютантката в родното игрално кино - актрисата Мартина Апостолова (позната на аудиторията с ролята на Ирина в едноименния филм). Прожекциите ще се проведат в най-новото място за култура в града – „Модерен театър“ на улица „Милин камък“ 1. За ценителите на стойностното кино, които нямат възможност да присъстват на място, ще е осигурено онлайн излъчване.

 

    Културната програма на града ще бъде допълнена от ежегодните „Есенни литературни празници“. Своеобразният фестивал на словото се провежда за двадесет и трети път. Официалното откриване ще е на 1 октомври – Международния ден на поезията и музиката. Домът на писателя отново ще се превърне в средище на книжни премиери и увлекателни литературни дискусии. Сред предвидените събития е „Вечерта на бургаската проза“ (12 октомври, понеделник), както и отбелязването на 100 години от първия брой на списание „Златорог“ (20 октомври, вторник).


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил