Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

Одобриха заема от 7.5 милиона лева на „Бургасбус“ за новите автобуси

  29.09.2020 16:55  
Одобриха заема от 7.5 милиона лева на „Бургасбус“ за новите автобуси

Георги РУСИНОВ

 

Общински съвет – Бургас одобри искането на „Бургасбус“ за теглене на заем от 7.5 милиона лева. Само един от местните парламентьори се „въздържа“. Останалите подкрепиха докладната.

Десет нови автобуса ще се движат по бързите линии. „Бургасбус“ ще се сдобие и с дванадесет 9-метрови, които ще са основно за линия 9 и тридесет и четири 12-метрови, които са за всички останали линии. Общата стойност на проекта за закупуването на 56-те нови автобуса е 82 милиона лева, с ДДС. Държавата финансира по-голямата част от средствата, а Община Бургас съфинансира 3.5 милиона лева.

Дебати по докладната почти нямаше. Един от основните критици на „Бургасбус“ Христо Панайотов от БСП се изказа положително по темата.

„Признавам, че като видях докладна за теглене на кредит от 7.5 милиона лева от „Бургасбус“ и малкото ми останала коса се изправи. След като се запознах подробно с нея по време на комисиите обаче, стигнах до извода, че общо взето това е добра сделка. Имах съмнения, че може би дългът от 3 милиона лева, който дружеството дължи на общината, ще се разплати с този нов заем. Екипът на заместник-кмета Красимир Стойчев обаче ме увериха, че в договора е записано, че парите ще се ползват само за разплащане на ДДС. Това, че държавата ще ги възстанови после също е добре“, каза той.

Антонио Душепеев определи докладната като най-важната в дневния ред на Общински съвет – Бургас.

„Тя ще промени живота на бургазлии. Електрическите автобуси са с нулева емисия. Независимо от финансовото състояние на дружеството, нека вземем това важно решение“, каза той.

Както „Черноморски фар“ писа новите автобуси, които ще се движат по бързите линии са испански. Първата партида от тях се очаква да пристигне през септември 2021-а. Крайната доставка на десетте трябва да приключи през февруари 2022-а.

За 12-метровите автобуси има три фирми, които жалят поръчката в Комисия за защита на конкуренцията. За 9-метровите нито една от трите фирми явили се на обществената поръчка не е представила в пълен обем необходимите документи. Поръчката се рестартира наново.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил