Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бургас Спорт

Община Бургас прехвърли акциите си в Нефтохимик на бизнес дама

  29.09.2020 11:47  
Община Бургас прехвърли акциите си в Нефтохимик на бизнес дама

Георги РУСИНОВ

 

Община Бургас прехвърли акциите си във футболния Нефтохимик на бизнес дамата Анелия Златкова. Докладната бе входирана вчера, а извънредността й бе обяснена с това, че иначе клубът ще фалира. Предложението предизвика много дебати.

Йордан Георгиев от БСП, който е председател на Спортната комисия, обясни, че това е необходимо да се случи, защото финансовото положение в клуба изобщо не е цветущо. За да получи лиценз за участие в Б група клубът, Георгиев е помогнал като е направен оздравителен план, за да се изчистят задълженията на клуба. По правило отбор с повече от 300 000 лева задължения не може да участва в Б група. Тези на Нефтохимик са 540 000 лева към онзи момент.

Затова Анелия Златкова се наела да финансира клуба с фирми близки до нея. Договорът с Ефбет пък бил повече утежняващ, отколкото помагащ заради рекламни задължения на клуба. Златкова е поискала акциите в размер на 80.82% на Община Бургас да й бъдат дарени.

Манол Тодоров от ДБГ пръв посочи, че е било редно тази докладна да бъде входирана по-навреме, а не в последния момент. Освен това той добави, че също така е било редно Златкова да присъства днес на заседанието, за да отговори на въпроси – какви са й плановете, какви спонсори ще търси и т.н.

„За тази една година откакто госпожата е част от борда на клуба, задълженията нарастват. Получих притеснителна извадка от Търговския регистър, в която става ясно, че няколко фирми на госпожата са в запор. Не е сериозно да гласуваме тук да дадем даром клуба на някой, който даже не е тук. Моля не подкрепяйте тази докладна, която е изпратена в 8:40 по пощите“, каза Тодоров.

Георги Дракалиев от ГЕРБ заяви, че колкото пъти общината е имала участие в клубовете, толкова пъти е била на загуба. Живко Табаков от ДБГ посочи, че ще обжалва докладната пред Областна управа и съответния съд, затова че е била входирана в последния момент. Според него има редица нарушения на правилника.

„Г-жа Златкова призна за фирми със запор, но каза, че плаща заплатите на работниците си. Ако не искате да дадем на нея клуба, нека го дадем на феновете, но явно и те не искат горещия картоф“, каза на свой ред Красимир Калудов от СЕК.

Малко след него бе допуснат да се изкажат и феновете в лицето на  председателя на СНЦ „Нефтохимик Бургас“ Ивайло Стаматов. Речта му бе много емоционална и отразяваща болката на запалянковците около случващото се с любимият им отбор.

„Искаме да не гласувате тази докладна, да не я подкрепяте. Анелия Златкова не е докарала един лев откакто е в УС. Според нас, ако общината й прехвърли акциите си, то това означава, че бяга от отговорност. Не знам защо не се потърсят спонсори след като общината има възможност. Емоционален съм, но съдбата ми е свързана с клуба откакто съм се родил. 38 години. За една годна на този отбор му се разказа играта. Селски отбори ни бият с по 4:0. Затова пак казвам – не допускайте Анелия Златкова да вземе акциите, нищо няма да направи“, каза в обръщението си към общинските съветници той.

Калояна Живкова обаче припомни, че предният път, когато феновете искаха общината да вземе акциите, твърдели, че няма да има никакви финансови задължения към клуба.

„От тогава сме дали не знам колко стотици хиляди на отбора“, уточни тя.

Колегата й Бойчо Георгиев заяви, че ако сега не се вземе решение, то после ще е късно тъй като клубът ще е фалирал.

„Общината ще продължи да помага с каквото може във футбола, за да имаме отбор в професионалния футбол“, убеден бе той.

Павел Маринов от БСП предложи пък акциите да се пуснат на публичен търг, та да имало възможност да се появят и други желаещи да ги закупят. Обясниха му обаче, че в правилника е записано, че акциите не могат да бъдат продадени на по-висока цена от два пъти тази на която са закупени. А те от общината били закупени за 1 лев.

След като дебатите продължиха в същата светлина, накрая местният парламент, макар и не с пълно мнозинство, подкрепи докладната записка. Така на практика общината излиза от клуба. Ивайло Стаматов коментира с думите: „Браво, измихте си ръцете от нас“.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил