Понеделник, 26 Oct 2020
    
Спорт

Бургазлии станаха шампиони на регата в Турция

  29.09.2020 10:49  
Бургазлии станаха шампиони на регата в Турция

Яхтклуб „Черноморец Бургас“ отново зарадва своите съграждани с международни шампионски титли и признание за постиженията на ветроходния спорт в Бургас и България. Яхтите на клуба „Wasabi“ и „Victoria“ се класираха съответно на първо и трето място на регатата „Босфорус къп“ в Турция в клас IRC 4, а лодка „Wasabi“ постигна още един успех като финишира втора в общото класиране между IRC 4 и по-бързите яхти в клас IRC 3.

Международната регата „Bosphoros Cup “ е ежегодна и има дългогодишни традиции. Тя се провежда за 19 път, а гонките са между два континента: Европа и Азия и две морета: Мраморно и Черно. Тя е толкова значима за международната ветроходна общност, че във времето, в което тече състезанието, Босфорът – изключително натоварен плавателен път, се затваря за други лодки и кораби, освен за състезателните яхти.

През 2020 г. Яхтклуб „Черноморец Бургас” участва в регатата с две свои лодки, като и двете се класираха в челната тройка. Яхта “Wasabi“ взе златен медал начело с шкипера Валентин Николов и екипаж: Зорница Ганева, Елисавета Прошкова, Иван Иванов, Георги Дросев, Павлин Георгиев, Николай Деркозлиев, Живко Факирчев и Валентин Вълчев.

Яхта „Victoria“ с шкипер Борислав Николов излезе на трето място в клас IRC 4 , но стана и победител в известната гонка „Босфора“. Екипажът е в състав: Мария Бакалова, Георги Калоянов, Христо Дойков и Любомир Николов.

Още подробности за преживяванията по време на регатата от първо лице от няколко дами - членове на яхтклуб „Черноморец -Бургас“, които току що се завръщат от регатата в Турция:

Зорница Ганева (яхта “Wasabi”) : - Участието в самото състезание не е единственото предизвикателство. Първо трябва да стигнеш с яхтата от Бургас по вода до старта в Турция. Това са над 200 морски мили, което отнема повече от 25 часа в зависимост от вятъра и другите атмосферни условия.

Мария Бакалова – (яхта „Victoria“) Тази регата е уникална с това, че по време на гонките постоянно преминаваш от един континент в друг, от Азия в Европа и обратно. Гонката „Босфор“, в която победихме с яхта „Victoria“, предлага удивителни гледки и към азиатския и към европейския бряг.

Елисавета Прошкова (яхта „Wasabi“): Турските състезатели имат трикове, които са според правилата и им помогнаха да минат между лодките ни и да ни отнемат вятъра. Не успяха да вземат златния медал на нашата яхта „Wasabi“, но без тези техни ходове, другата ни яхта „Victoria“ щеше да се класира на второ, а не на трето място. Участието в тази регата за мен беше сбъдната мечта.

„Щастливи сме не само от победата – споделят шкиперите на двете бургаски яхти в регатата - „Bosphoros Cup 2020“- щастливи сме най-вече от факта, че успяхме да се приберем живи и здрави в Бургас без поражения и повреди по нашите лодки. Видяхме как някои от опонентите ни счупиха мачти или скъсаха платна и сме доволни , че се завръщаме в Бургас без щети и с два медала за нашия клуб. Най-хубавото е, че запазихме доброто настроение и отборния дух през цялото време . Освен , че сме съотборници, в „Яхтклуб Черноморец - Бургас“ ние сме и приятели и се подкрепяме като едно голямо семейство. Успехът на клуба ни е успех на ветроходния спорт в Бургас и в България.


Анкета

Каква зима ни очаква?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил