Петък, 30 Oct 2020
    
Бургас Общество

Век съществуване отбеляза бургаския квартал Лозово

  28.09.2020 13:36  
Век съществуване отбеляза бургаския квартал Лозово

С много песни, танци и добро настроение стотици хора отпразнуваха 100-годишния юбилей на бургаския квартал Лозово и 90 години от създаването на читалище "Тракия - 1930". Празникът на квартала уважи зам.-кметът Йорданка Ананиева, която поднесе поздравленията на кмета Димитър Николов към лозовчани.

Тържествата започнаха още в 16.00 часа със забавни игри и изненади за децата в парка на квартала.

Половин час по-късно беше открита впечатляваща битова изложба в читалището. На нея бяха показани снимки и предмети на първите заселници - бежанци от Източна Тракия, в земите на Лозово, като Марко Каракехайов - Назъра, който е първият човек пристигнал и установил се в Лозово през 1920 година. Сред битовите предмети бяха керамични съдове, носии на 100 години и истински стан за тъкане на шарени черги и килими.

Признателните лозовчани поднесоха цветя пред паметната плоча на основателите на село Лозово /д. кв. Лозово/.

Оркестър "Жарава" със солисти Александра Димитрова, Ирена Станкова и Лазар Налбантов допринесе за доброто настроение на всички с много песни и хора.

Тържествата бяха организирани от Община Бургас, кметство Лозово и Читалище "Тракия - 1930" - Лозово.

Лозово е основано като бежански лагер след Балканските войни от 1912-13 година, когато тук през 1920 година пристигат бежанци от Беломорска Тракия. Преди 33 години Лозово става квартал на Бургас. Името на населеното място идва от многобройните лозови масиви, които някога са се намирали западно от него.