Вторник, 26 Яну 2021
    
Карнобат

Кмет и президент със силни думи за празника на Карнобат

  26.09.2020 11:52  
Кмет и президент със силни думи за празника на Карнобат

Днес Карнобат празнува своя празник. Денят на Св. Йоан Богослов е специалният ден за града. Новината е, че за празненствата пристигна президентът на Република България Румен Радев.

Кметът на Община Карнобат Георги Димитров поздрави съгражданите си с много силни думи, цитира и стих от Пеньо Пенев.

„Колебаехме се дали да празнуваме днес заради обстановката. Празникът е това, което ни зарежда със сила и енергия. Днес е криза и вече не знам каква. Здравна, за да спасим възрастните си роднини, да запазим най-ценното – здравето и живота. Икономическа, защото безработицата при нас скочи два пъти. Закриха се предприятия. Стопански район сме и тази година ни удари и друга чума – безводието. Трябва да намерим сили да се преборим. Духовна, защото 13 години откакто сме в ЕС се радваме на европейските ценности. От 7 години видяхме как е там и започнахме да сравняваме със себе си. Нашите деца и капацитет на нацията – интелигенцията, тръгна нататък. Оказа се, че винаги ще сме в ролята на догонващи. Така тези прекрасни ценности започнаха да избледняват, защото разбрахме, че има по-трудно достижими цели. Търсим да намерим верния път, затова от време на време се раждат политически бури. Естествено е да сме неудовлетворени, за да можем да поставяме пред себе си по-високи цели. Вярвам, че Карнобат и България намираме своя верен път и ще вървим напред. Кмет съм от 13 години, но президент през тези години, не беше идвал. Последно през 2006-а беше Георги Първанов. Затова имам честта да дам думата на президента Румен Радев“, каза в словото си Димитров.

Президентът от своя страна също се обърна към карнобатлии с тържествена реч.

„Приемете моите искрени поздравления за най-празничния ден за Карнобат. За мен е истинско удоволствие да бъда с вас в деня на Св. Йоан Богослов – закрилник на града. С огромно удоволствие посещавам вашия град – известен с красивата си природа, хубавото вино. Неслучайно е така, защото стратегическото разположение на града и подходящият климат го утвърждават през годините като селско-стопански, търговски и икономически център. Свободолюбието на карнобатлии го превръща в културно-просветно средище по време на Възраждането и със съществен принос за църковните борби на народа. И днес този край има какво да покаже и с какво да се гордее. Цяла България познава добре традициите на Карнобат в земеделието. Но цялото богатство тук не е само плодородната земя, а вие честните трудолюбиви хора на Карнобат. Въпреки предизвикателствата на нашето време, с вашия непреклонен предприемачески дух вие ежедневно търсите нови възможности за нови инвестиции. Имате още едно голямо предимство и то е свързано с положение на града и с важните транспортни артерии, които го пресичат. Вярвам, че с новите общоевропейски политики, Карнобат ще засили своята роля на незаобиколим транспортен център, а това ще дава своите плодове. Пандемията ще отмине, ще преодолеем последствията. Основните тревоги са свързани с демографската криза, която не отминава и вашата община. Без млади хора няма просперитет и развитие. А младите искат добро заплащане, качествени болници, добра инфраструктура. Поздравявам всички ви за постигнатото с много труд. Не може и без ясната подкрепа от държавата. Само с трудолюбие, виждаме, че в наше време много трудно може да се успява, особено в една средна община. Очаквам, че в скоро време ще сме свидетели на една благоприятна промяна. Пожелавам много здраве, енергия, висок дух, завещан от вашите предци и разбира се много успехи“, каза той.

Тържествата по повод празника на града продължават в момента пред читалището, където местни самодейни състави забавляват публиката.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил