Понеделник, 25 Яну 2021
    

Новата библиотека - готова до края на октомври

  24.09.2020 15:41  
Новата библиотека - готова до края на октомври

Силвия ШАТЪРОВА

Диляна СТОЯНОВА

Новата библиотека ще е готова до края на октомври стана ясно по думите на зам.-кмета по строителство на Община Бургас инж. Чанка Коралска, която заедно с архитекта на сградата инж. Делян Жечев и директора на библиотеката Яна Кършийска  инспектираха строителството нан сградата на улица“Св.св. Кирил и Методий“ и отговаряха на въпроси на журналисти за нея.

В момента проектът е на етап обзавеждане, поставят се окачени тавани, довършва се остъкляването.

Сутеренът е готов на 90%, там ще бъде новото фондохранилище, готови са и помещенията, които ще се ползват от Художествената академия. Предвидени са такива и за Кукления театър, конферентна зала, пространство за заемните, за детския отдел на библиотеката, както и отдел „Краезнание“.

Довършен е покривът, каза още инж. Коралска. Монтирани са външните остъклени асансьори, в момента се работи по терасата на сградата.

През седмицата в социалните мрежи излязоха публикации, че има разминаване между проекта и изпълнението на сградата, която се изгражда на мястото на бившето  Немско училище.  Според  зам.-кмета Коралска визуализацията, която е в публичното пространство е идейният проект  от конкурса, а в момента се изпълнява техническият проект.

„Няма никаква промяна по проекта“, заяви арх. Делян Жечев от архитектурно студио Dis Art.

Според него леко са коригирани цветовете, но  пък сега са станали по-топли, защото от т. нар. цвят на бетон децата, които са били допитвани са се уплашили, че сградата ще става болница.

„Още от самото начало заложихме на HPL плоскости с вид на видим бетон. Това беше още на идеен проект. След като вече започнахме да правим техническия проект, избрахме плоскостите. Решихме да дадем малко по-топли тонове и да „затоплим“ малко самата сграда, която стана за мен перфектна. И строителят си свърши перфектно работата. Всичко е до най-малкия детайл изпипано – както сме искали, така са го изпълнили“, каза арх. Жечев.

Избрани са по-светлите тонове за фасадите.

Единствената по-мащабна промяна е в двора, където няма да има амфитеатрална сцена и озеленяване, защото поливната система ще пречи на книгите и фондохранилището, а арт изявите - на живеещите наблизо. „Това пространство е преосмислено и ще има кът за деца и игри“, заяви инж. Коралска.

С месец се е забавило изпълнението на проекта, заради COVID-кризата и доставка на специалната противопожарна система, която е доставена от Турция, тя е с газ, който се пуска при евентуален пожар. Детска песничка вместо вой на сирени ще бъде като аларма.

На втория етаж на сградата ще бъде преместена заемната от „Богориди“, периодиката от „Шар планина“. Помещенията там ще се преобразуват като основно фондохранилище и всичко онова, което не касае граждани, а работещите в институцията. „Тук на „Св.св. Кирил и Методий“ пренасочваме основните звена за обслужване. Най-вече държим на детския отдел, който е в ж.к. „Изгрев“. В този град 1969 година се правят опити да се направи някаква библиотека. За първи път бургаската библиотека получава своя сграда, което за нас е абсолютен плюс. Това, че една част от фондохранилището ни ще остане на „Шар планина“, не е проблем“, каза още Кършийска. В новата сграда ще влязат и основните читални, както и отдел „Краезнание“.

На „Булаир“ ще остане отдел „Изкуство“. Преместването ще е поетапно, съобразено с метеорологичните условия, засега със срок  директорът на Регионална библиотека „Пейо Яворов“ не се наема.

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил