Вторник, 26 Яну 2021
    
Средец

Ученическият гвардейски отряд на Средец вече има свое бойно знаме (СНИМКИ)

  23.09.2020 15:31  
Ученическият гвардейски отряд на Средец вече има свое бойно знаме (СНИМКИ)

Михаил КОЛЕВ

 

11-ти ученически гвардейски отряд към СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Средец получи своето бойно знаме. Това стана днес навръх празника на града. Отрядът се сдоби със знамето от представителното формирование на Националната гвардейска част, която е за първи път в Средец.

Малките гвардейци стоически издържаха на горещините, с което показаха, че притежават боен дух и напълно са заслужили свое знаме. Освещаването на бойния фалг бе извършено от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим

На официалната церемония присъстваха кметът на община Средец инж. Иван Жабов, зам.-областния управител Владимир Крумов, Иво Антонов, директор на Дирекция „Социална политика и военно-патриотично възпитание“, д-р Денислава Ангелова, председател на младежки гвардейски отряди, зам.-командирът на Националната гвардейска част полк. Петър Кинделов, Виолета Илиева, началник на РУО-Бургас.

Директорката на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Владислава Цанева се обърна към ученическия гвардейски отряд, призовавайки го да бъде горд пазител на флага и да го защитава с делата си.

„Уважаеми 11-ти ученически гвардейски отряд, в себе си държите осветеното знаме, светинята, която дава сила и стимул на българския войн да върви след нея и да прави чудеса от храброст. Във война и мирно време знамето е символ на държавността, на принадлежността към род и родина, на славна история и величави победи“, каза още тя.

Като тържествен ден за Средец обяви 23 септември кметът на общината инж. Иван Жабов. Той изказа своята благодарност към Министерството на отбраната за помощта при създаването на гвардейския отряд. Отрядът ще бъде част от всички патриотични събития в календара на общината и ще допринесе за възпитаване на младежта в любов към родината, допълни още градоначалникът.

„Същевременно всички вие участници от отряда поемате ангажимента с поведението, проявите и успехите си в училище да бъдете пример за своите връстници. Носете с чест и гордост униформите на българската гвардия пред гражданите на Средец. Това е исторически момент, в който отбелязваме 60-годишнината от обявяването на Средец за град. Днес за първи път в историята на нашия град ние имаме честта и привилегията да посрещнем строя на Националната гвардейска част. Днес гвардията е неделима част от българската история и един от най-значимите символи на българската държавност. Първият ученически гвардейски отряд ще бъде един от символите на Средец. Нашият град не е само един град в страната ни. А е град с история в борбите за Освобождението ни“, заяви инж. Жабов.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил