Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас Култура

Бургазлии четат повече по време на пандемия

  22.09.2020 17:10  
Бургазлии четат повече по време на пандемия

Дона МИТЕВА

Увеличава се броят на читателите и на прочетените от бургазлии книги, които са заети от Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ по време на пандемията. Това сочат данните от началото на годината до септември.

Ако за периода от януари досега миналата година са заети 36 527 библиотечни единици, то за същия период тази година те са 42 098.  Миналата година е имало 16 334 посещения в заемната за възрастни, то сега, когато бяхме под карантина и с ограничени възможности да излизаме, те са 15 934.

Новозаписаните читатели в заемната за 2020 година са 2209, въпреки месеците на карантина и стоене у дома, срещу 2302 за предходната година. За цялата библиотека 3449 са новозаписаните читатели за миналата година, срещу 3507 тази, отново за периода от началото на годината до септември.

„По време на карантината повече от десет от служителите на библиотеката работихме като доброволци и разнасяхме храна на хората, които не трябва да напускат домовете си. Наред с топлия обяд, ние подарявахме и по книга от дарените ни, които не се водят във фонда. Избирахме леки ведри четива. А самите потребители понякога ни молеха да им дадем книги от обща психология – за усъвършенстване на личността. Няма да забравя с каква радост  ме посрещна и колко емоционално реагира жена на около тридесетина години, която бе с астма, като преди храната й подадох книга“, разказва Яна Кършийска, директор на библиотеката.

 

Завръщане към книгата

 

Тя и колегите й отчитат ренесанс към книгата в истинската й форма. „Ние тук се шегуваме, че си е друго да заспиш, прегърнал книга. Сигурно имаме професионално изкривяване, но и нашите читатели - мнозина споделят точно за това усещане“, обяснява Кършийска.

Нейната колежка Иванка Йовкова казва, че пандемията не е изплашила четящите бургазлии. Вероятно за това спомагат и различните улеснения, които са въведени. Едно от тях е машината за дезинфекция на книгите, която имат. Благодарение на нея не се налага книгите да стоят „арестувани“ в специална стая в продължение на карантинния период. Вече дори самите читатели помагат при обработката им, за да преминат в ръцете на следващия човек. Другото улеснение е, че за по-възрастните читатели техни близки могат да им вземат книги от библиотеката  - с тяхната читателска карта и пълномощно, което не е нужно да бъде заверено.

А читателите са от 14 до 80, че и нагоре години. Голяма част от хората, по наблюдение на работещите в библиотеката, не се страхуват да ходят в институцията и да си заемат книги.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил